Életfogytiglant kapott a halálkamion négy vádlottja

Az osztrák autópályán, Parndorf közelében megtalált hűtőkocsi, benne a 71 halottal.
Az osztrák autópályán, Parndorf közelében megtalált hűtőkocsi, benne a 71 halottal. Fotó: MTI/EPA/Roland Schlager

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy négy vádlottját.

A táblabíróság az elsőrendű vádlott afgán férfit és négy bolgár állampolgárságú társát

különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek.

A negyedrendű vádlott a bűncselekményt tettesként, három társa bűnsegédként követte el. A bíróság a vádlottakat bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettéért is elmarasztalta.

A vádlottak közül csak a harmadrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra, legkorábban harminc év letöltése után.

Tíz vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért mint bűnszervezet tagját marasztalt el a bíróság, őket négy és tizenkét év közötti börtönbüntetésre ítélte.

Órákon belül megfulladtak

A bűnszervezet 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert szállított egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionban. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

Másnap az osztrák autópálya-rendőrség alkalmazottai ellenőrizték az addigra elhagyott hűtőkamiont, és a rakterében megtalálták a 71 ember holttestét.

Kapcsolódó hírek