Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Holttestet ölelve feküdt egy kimerült búvár a Duna fenekén

Nagyon kemény nyomás van a Hableány roncsánál dolgozó búvárokon, erről is beszélt ATV-nek Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke.

Egyikük például

„annyira kimerült a víz alatt, hogy átöltve az áldozatot lefeküdt az aljzatra, ott pihent meg… közölte a parton lévőkkel, illetve a búvártagon lévőkkel, hogy egy kicsit pihen, mert egyszerűen képtelen feljönni, és úgy a karjában jött fel az áldozattal”

– magyarázta Nyíri, hozzátéve: a búvárral utána két órán át beszélgettek, és a férfi elmondta, hogy igazából pszichológusra lenne szüksége.

„Nulla látási viszonyok mellett, gyakorlatilag egy mosógépben kell elvégezni ezt a munkát”

– írta le a szakember a mostoha körülményeket, melyben a búvárok gyakorlatilag tapogatózva, a szonárképpel a fejükben tudnak csak dolgozni. Munkájuk közben ráadásul arra is figyelniük kell, hogy a holttestek ne sérüljenek meg a kiemeléskor.

Nyíri beszélt arról is, hogy jelenleg mérnökökkel közösen azon gondolkoznak, hogy hogyan lehet úgy rögzítési pontokat találni a hajón, hogy az ne roppanjon szét.

A hajó jelenleg egy roncs, nem tudni, mennyire rongálódott – magyarázta az elnök. Hozzátette, nem az a kérdés, hogy a Clark Ádám úszódaru mikor ér a helyszínre, hanem hogy mikor csökken négy méter alá a Duna vízszintje, hogy a búvárok biztonságban tudjanak dolgozni.