Gazdaság

Keményen megsarcolja a kormány az autósokat

Oktatás

Bejelentették, szeptembertől ezeket tilos lesz bevinni az iskolába

Bűnügy

Külföldre menekült a kisfiút felrúgó, párjait ököllel verő „karateedző”, nem tudják kihallgatni

Tüntettek a Parlament előtt a kilakoltatott kisgyermekes családok miatt

CSÁRDI Antal; SZABÓ Szabolcs
Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője (k) és Szabó Szabolcs független képviselő (j) sajtótájékoztatót tart a Város Mindenkié csoport demonstrációján, az Országgyűlés rendkívüli ülése előtt a Kossuth téren 2019. május 17-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Város Mindenkié csoport pénteken a Parlament előtt tartott demonstrációval és performansszal hívta fel a figyelmet az otthonukat elveszítő kisgyermekes családok helyzetére.

Negyedszerre is a parlament előtt a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását tiltó javaslat. Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Thursday, May 16, 2019

A szervezet a sajtótájékoztatóját az Országgyűlés épülete előtt tartotta, mert a parlament rendkívüli ülést tartott, ahol az ellenzéki pártok a gyermekes családok hajléktalanságának megelőzéséhez szükséges törvénymódosításokról akartak tárgyalni. A „családbarát” Fidesz-KDNP nem vett részt az ülésen, mert az szerintük csupán kampányakció.

Misetics Bálint, A Város Mindenkié csoport aktivistája azt mondta,

nem működik jól az a társadalom, ahol az emberek hagyják egymást hajléktalanná válni, és nem működik jól az az állam, ami hajléktalanná teszi a saját állampolgárait.

Közölte, az Utcajogász Egyesülettel közösen készített indítványuk arra kötelezné az önkormányzatokat, hogy a hajléktalanná válás által fenyegetett vagy már hajléktalanná vált gyermekes családokat helyezze el. A javaslat az önkormányzati lakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelését is megtiltaná, ha annak következtében elhelyezés nélkül lakoltatnának ki egy gyermekes családot – ismertette.

A javaslat önmagában nem elég a lakhatási válság megszüntetéséhez, de ez egy olyan civilizációs minimum, amit a társadalom túlnyomó többsége támogat – fogalmazott Misetics.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője embertelennek és elfogadhatatlannak nevezte a gyermekes családok kilakoltatását.

Magyarországon nagyon sok embernek kell szembenéznie a kilakoltatás rémével, a rendszerváltozás óta regnáló kormányzatok pedig adósak azzal, hogy kezeljék a problémát – mondta. Költségvetési forrásokat szorgalmazott egy bérlakásépítési programra, illetve egy, az anyagi nehézséggel küzdő családok helyzetén javító szociális csomagra.

Szabó Szabolcs független képviselő a „minimum minimumának” nevezte, hogy a kisgyermekeket anyagi okok miatt ne szakítsák el a szüleiktől.

Ez is érdekelhet:
Nem vett részt a Fidesz-KDNP a kisgyermekes családokkal foglalkozó rendkívüli ülésen

Kapcsolódó hírek

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten

Meghalt egy motoros a 81-es főúton Magyaralmásnál

Karácsony Gergely felfüggesztette a kilakoltatásokat

Erzsébetvárosban is leállították a kilakoltatásokat

Újbudán is leállították a kilakoltatásokat

Kilakoltattak egy mozgássérült gyermeket nevelő családot Csepelen, miután aljas módon kijátszották alóluk a saját lakásukat

Rossz hír a bedőlt jelzáloghiteleseknek, 105 ezer család veszítheti el otthonát

Ismét sokkolót használtak a rendőrök: ezúttal egy gyermekes család kilakoltatásánál

Blikk: mentők vitték el a rendőröket Bíró Ica kilakoltatásáról