Nem vett részt a Fidesz-KDNP a kisgyermekes családokkal foglalkozó rendkívüli ülésen

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2019. május 17-én.
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2019. május 17-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülésnapot tartott ma az Országgyűlés, melyen a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tiltásáról tárgyaltak volna a képviselők, a Fidesz-KDNP frakció azonban részt sem vett az ülésen.

Az ellenzék már negyedszer terjesztette elő a törvénymódosítást – emlékeztet a Mérce – de ahogy korábban, most is elgáncsolta a kezdeményezést a magát családbarátnak mondó Fidesz.

A törvénymódosítás értelmében a települési önkormányzatoknak kötelessége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak. Az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében pedig már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A Fidesz-KDNP egy sajtóközleményt köhögött ki magából a rendkívüli ülés előtt. Ebben azt írják, szerint az egész téma csak kampányakció,

„azok az ellenzékiek akcióznak most a parlamentben, akik devizahitelekbe hajszolták az embereket, de egyetlen, a bajba jutottakat segítő intézkedést sem szavaztak meg”,

az eszközkezelő pedig különben is már 36 ezer családot megmentett.

A kormánypártok távolmaradásával határozatképtelen volt az ülés.

A Parlament előtt a rendkívüli ülésnapra időzítve A Város Mindenkié csoport tartott demonstrációt, hogy felhívják a figyelmet az otthonukat elveszítő kisgyermekes családok helyzetére.

Ezek is érdekelhetnek