Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Kilakoltattak egy mozgássérült gyermeket nevelő családot Csepelen, miután aljas módon kijátszották alóluk a saját lakásukat

Kilakoltattak egy mozgássérült gyermeket nevelő családot Csepelen, miután aljas módon kijátszották alóluk a saját lakásukat
Pillanatkép a Mérce közvetítéséből

A végrehajtó és a rendőrség közreműködésével kedd reggel kilakoltattak egy négytagú családot a saját lakásukból Csepelen. Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének információi szerint az új tulajdonosoknak több hasonló esetük is volt már, vagyis tudatosan használtak ki egy jogi kiskaput.

A kilakoltatást élőlánccal próbálta megakadályozni a Szikra Mozgalom és az AVM (A Város Mindenkié). Az élőláncban részt vevő Jámbor a Mércének azt mondta, egy magántulajdonban lévő lakásból lakoltatott ki a végrehajtó egy négyfős családot, melynek egyik tagja egy mozgássérült gyermek.

A képviselő úgy tudja, a család lakásának „egyik felét” elárverezték a házaspár válása után, a férfi tartozásai miatt. Az árverésről a lakásban maradó nő állítólag nem is tudott, így nem élhetett elővásárlási jogával, nem volt módja licitálni a lakás másik felére.

Az új tulajdonosok ezután lakbért (lakáshasználati díjat) kértek a saját ingatlanrészét jogszerűen birtokló nőtől.

Az egyoldalúan megállapított lakbért követelő több mint húsz fizetési meghagyás többségét bírósághoz fordulva sikeresen megtámadta és érvényteleníttette a család, néhányat azonban nem sikerült időben nyakon csípniük.

🤬Magyarországon meg lehet tenni azt, hogy jogtalanságból, joggal való visszaélésből végrehajtási eljárást indítsanak…

Posted by Szikra Mozgalom on Tuesday, August 29, 2023

Az új tulajdonos ugyanakkor állítólag szándékosan arra játszott, hogy a család belezavarodjon a helyzetbe,

és véletlenül elmulassza néhány fizetési meghagyás megtámadását. Így végül tartozása keletkezett.

Jámbor András szerint eleinte havi 300 ezer forintot, majd az utolsó fizetési meghagyásban már 800 ezer forintot követeltek a másfél szobás csepeli lakás feléért,

végül összesen kb. 6 millió forintot akartak behajtani a családtól.

Élőlánccal akadályozná meg a Szikra és az AVM egy család kilakoltatását Csepelen. Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Tuesday, August 29, 2023

Bár a csepeli családéhoz hasonló esetekben jogtalan a használati díj felszámolása – ezt egy korábbi Kúria-határozat is kimondja –, a lakás felének új tulajdonosai ez alapján kértek ellenük végrehajtást és kilakoltatást.

A család az ingóságai egy részét már elszállította, de sok holmijuk maradt még a lakásban. Rendőri intézkedés végül nem történt, az élőláncot a család döntésére maguk az aktivisták oszlatták fel. A lakását elvesztő családnak a csepeli önkormányzat krízislakást ajánlott fel, ahol legfeljebb 9 hónapig maradhatnak.

Kapcsolódó friss hírek