Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Merkel: az álhírterjesztés az egyik legnagyobb nemzetbiztonsági kihívás

Mondta alig egy nappal azután, hogy a fake newst „nemzetstratégiai jelentőségűvé” emelő Orbánnal bazsalygott.

Az álhírterjesztés az egyik legnagyobb nemzetbiztonsági kihívás – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) új központját felavató ünnepségen.

Meg kell tanulni a védekezést az álhírek terjesztése ellen, amelyet a hibrid hadviselés részeként is alkalmaznak, ez az egyik legfontosabb feladat annak érdekében, hogy megőrizzék Németország biztonságát és a társadalmi összetartását – mondta Angela Merkel, akinek tegnap még az az Orbán Viktor csókolgatta a kezét, akiről éppen közben írta meg az Átlátszó, hogy a kézi vezérelt médiája 0-24-ben hazugságokat terjeszt.

„Saját élményeim alapján mondom, az ember gyakran nem is akarja elhinni, hogy mi mindent terjesztenek”,

de „szembe kell nézni a valósággal”, és cselekedni kell – tette hozzá a német kormányfő, hangsúlyozva, hogy a BND-nek kiemelt szerepe van az internet révén gyorsan terjedő álhírek elleni védekezésben.

A külföldi hírszerzéssel foglalkozó nemzetbiztonsági szolgálat új központja a berlini belváros egyik legnagyobb épületegyüttese, 260 ezer négyzetméteres, felépítéséhez a többi között mintegy 20 ezer kilométernyi optikai és 10 ezer kilométernyi rézkábelt használtak fel.