Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Belföld

Szentkirályi Alexandra videón számolt be róla, hogy rettentő ostoba

Merkel: fel kell függeszteni a síturizmust Európában

Továbbra sem jó a helyzet, és Németország a társadalom elöregedése miatt különösen nehéz helyzetben van.

Merkel: fel kell függeszteni a síturizmust Európában
Fotó: Flickr/dronepicr

Az európai síturizmus felfüggesztését sürgette Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvány elleni védekezésről a szövetségi parlamentben (Bundestag) csütörtökön mondott beszédében.

A kormányfő arról beszélt, hogy Németországban október végére ellenőrizhetetlenné vált az új típusú koronavírus terjedése. Az egészségügyi hivatalok nem tudták feltárni és megszakítani a fertőzési láncolatokat, így robbanásszerű emelkedésnek indult a napi új esetek száma. A november elején bevezetett újabb korlátozások aztán 40 százalékkal csökkentették a fertőzésveszéllyel járó közvetlen érintkezéseket, aminek hatására megállt a fertőzöttek számának exponenciális növekedése.

„Elképzelni is nehéz, hogy hol tartanánk, ha szó szerint az utolsó pillanatban nem kezdünk hozzá ehhez az össznemzeti erőfeszítéshez”

– mondta Angela Merkel, utalva a több gazdasági ágazat működését felfüggesztő és az emberek szabadságát nagyban korlátozó szigorításokra.

Másmilyen lesz a karácsony

Aláhúzta, hogy Németország a társadalom elöregedése miatt különösen nehéz helyzetben van, mert 26 millió ember – a nagyjából 83 milliós lakosság több mint 25 százaléka – a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartozik.

Ezeket az embereket nem szabad arra ítélni, hogy bezárkózva, magányosan várják ki a járvány végét. Mindent meg kell tenni védelmükért, az élet minden területén törekedni kell a közvetlen érintkezések csökkentésére. Így nemcsak a karácsony, hanem a szilveszter is másmilyen lesz, mint eddig, elmaradnak a tűzijátékok, utcai fesztiválok, tömegrendezvények.

Fel kell függeszteni a síturizmust is. A szövetségi kormány igyekszik megállapodásra jutni az európai uniós társországokkal valamennyi síterep lezárásáról. „Az osztrák nyilatkozatok alapján, sajnos, nem úgy tűnik, hogy ez könnyen sikerülhet” – mondta a német kancellár.

Beszélt arról is, hogy a korábban hozott korlátozások mind érvényben maradnak legalább december 20-ig.

A szerdán elhatározott új intézkedések egyike, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak a téli hónapokra csekély összegért 15 – hetente egy – FFP2 minősítésű maszkot biztosítanak, a betegségük vagy a koruk miatt állandó ápolásra szoruló embereknek pedig havonta 30 úgynevezett antigén gyorstesztet, ingyenesen.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 22 268 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust Németországban. Ez minimális csökkenés az egy héttel korábbi 22 609-hez képest. Az új esetekkel együtt 983 588 fertőződést regisztráltak Németországban.

A vírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 389-cel emelkedett, 15 160-ra.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten