Zacher Gábor: felejtsük el az idei karácsonyt

„Emberek hogy lehetnek ennyire stupidak, hogy nem fogják fel, az ő érdekük.”

Dr. Zacher Gábor magyar főorvos, toxikológus, 2018. augusztus 31-ig a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője.
Dr. Zacher Gábor magyar főorvos, toxikológus, 2018. augusztus 31-ig a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője.

„Szerintem felejtsük el az idei karácsonyt, hogy legyen jövőre karácsony”

– mondta Zacher Gábor toxikológus az RTL Klub Reggeli című műsorában.

Elmondta, azért kellene elengedni a közös ünneplést, hogy „ne azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be a szabályokat”. Megjegyezte, a Vörösmarty téren látott egy 30-40 fős forraltborozós csoportosulást, beszélgettek maszk nélkül, dohányoztak. Elmondta, ilyenkor szokott szólni, hogy fel kéne venni a maszkot, de gyakran hőbörgés a válasz.

„Emberek hogy lehetnek ennyire stupidak, hogy nem fogják fel, az ő érdekük”

– fogalmazott, hangsúlyozva, ebbe a betegségbe bele lehet halni. Mint mondta, előfordul, hogy bejön a beteg, még beszélget vele, másfél óra múlva viszont már lélegeztetőgépen van, annyira gyorsan romlik az állapota.

Hangsúlyozta, a modern orvostudomány nem találkozott még ilyen pandémiával. Egy csomó olyan dolog van előttünk, amit még nem látunk – tette hozzá.

„Az a 99,9 százalék, amit a miniszterelnök úr megjósolt, hogy annyi a valószínűsége, hogy nem fog bedőlni az egészségügy, nem tudom, én az ötven százaléknak jobban hittem, amit előtte egy pár nappal mondott”

– mondta Zacher Gábor. Elárulta, 50 százaléka meghal a betegeknek, akik lélegeztetőgépre kerülnek. Kitért a szövődményekre is, elmondva, nem tudni, milyen jövőbeli változások lehetnek.

Kapcsolódó hírek