Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Orbán egyetlen szóval nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a fideszes médiabirodalmat

Végül is, azt is írhatta volna, hogy „boldog karácsonyt”.

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én.
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

A kormány szerdán rendeletben közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette az Echo Hungária TV Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zrt., a Magyar Idők Kiadó Kft., a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft., valamint az Opus Press Zrt. feletti irányítás Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány általi megszerzésével megvalósuló összefonódást.

A döntés értelmében a machinációra így már nem vonatkoznak azok a versenyjogi szabályok, amelyek máskor, más gazdasági szereplők összeolvadásánál nagyon is, például, hogy nehogy „túlzott erőfölény” alakuljon ki.

A Magyar Közlöny szerint a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök azzal a rövidke indoklással helyezte a 476 médiumból álló fideszes propagandabirodalmat a törvények fölé, hogy az

„közérdek”.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében meg is indokolta, miért történhetett kivételezés, röviden azért, mert megtehetik.

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy közérdekből nemzetstratégiainak minősítsen egyes vállalati összefonódásokat

– magyarázták.

A 444.hu emlékeztet, hogy tavaly a GVH és a Médiatanács egy ennél sokkal kisebb ügyletet zokszó nélkül elgáncsolt, akkor ugyanis nem egy, a kormány érdekeit szolgáló agymosóközpont jött volna létre, hanem az RTL szeretett volna mindössze 30 százaléknyi részesedését vásárolni a 24.hu-t kiadó cégben.