Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Belföld

Mészáros Lőrinc a verseny nélkül elnyert állami megbízásokról: „Ezt minden magyar vállalkozó nevében kikérem magamnak”

Bulvár

Tömegverekedés volt a Westend bevásárlóközpontban

Vádat emeltek Czeglédy Csaba és társai ellen

Lesz témája a Fidesznek a következő választási kampányokra.

Harta ViktorHarta Viktor
Vádat emeltek Czeglédy Csaba és társai ellen
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Csongrád Megyei Főügyészség hétfőn vádat emelt a Szegedi Törvényszék előtt dr. Czeglédy Csabával és 20 társával szemben – közölte honlapján az ügyészség.

A fidesznek sok kellemetlen percet okozó Czeglédy a vádirat szerint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnökeként és tényleges ügyvezetőjeként 2011-től

egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése általános forgalmi adó adónemben, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A dr. Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet működése során több Magyarországon működő multinacionális vállalatnak, illetőleg vállalkozásnak közvetített diákmunkaerőt a 2011. és 2017. év közötti időszakban.

Az ehhez kapcsolódó közterhek megfizetésének elkerülése céljából dr. Czeglédy Csaba iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Humán Operátor Zrt. állt – írja az ügyészség.

A bűnszervezet által folytatott módszer szerint a döntően diákmunka közvetítéshez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek az egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget.

Ugyanígy jártak el az iskolaszövetkezetek a diákok foglalkoztatása után járó más közterhek, így jellemzően a személyi jövedelemadóval kapcsolatos adóbevallási és adófizetési kötelezettség teljesítése során is. Dr. Czeglédy Csaba vádlott a bűnszervezet egy részét közvetlenül, míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Humán Operátor Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig

A bűnszervezet működtetésében a vádirat szerint 21 személy vett részt 8 iskolaszövetkezet, 2 korlátolt felelősségű társaság és 1 részvénytársaság keretében.

Az ügyészség szerint

  • a 2011. és 2017. év közötti időszakban általános forgalmi adó adónemben 3 milliárd 254 millió 729 ezer,
  • míg egyéb adók és járulékok tekintetében 2 milliárd 960 millió 976 ezer forint,
  • azaz mindösszesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Mindezek alapján a Csongrád Megyei Főügyészség a bűnszervezet működésében való közreműködésük szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a vádlottakkal szemben. A főügyészség dr. Czeglédy Csabát és két társát a Humán Operátor Zrt. működésével összefüggésben elkövetett gazdasági csalás bűntettével is vádolja.

Kokain miatt eltiltott olimpiai bajnok is szerepel a Fidesz 2024-es választási jelöltjei között

Hazugságon kapták, 1 milliót fizethet a TV2 „Tények” gúnynevű műsora

Elítélte a bíróság az Origo propagandistáját

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Megszólalt a rendőrség a szombathelyi kórházban ápolt, bántalmazott csecsemő ügyében

Menczer Tamás úgy tudja, egész Brüsszel Orbán Viktor elhallgattatásán dolgozik