Az EP felszólította Magyarországot, hogy adja ki Gruevszkit Macedóniának

Az Index cikke szerint csütörtökön véleményezte az Európai Parlament Albánia, Montenegró és Macedónia EU-csatlakozás felé tett lépéseit. Ebbe a jelentésbe került bele egy rész, amelyet Magyarországnak címeztek.

A cikk szerint baloldali és zöldpárti javaslat nyomán az EP-képviselők felszólították a magyar kormányt, hogy

adja ki Macedóniának Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt,

aki hivatali visszaélés miatt kiszabott jogerős börtönbüntetése elől magyar diplomaták kíséretében Magyarországra szökött.

Az Index megjegyzi, hogy az EP-nek nincs hatásköre a kiadatás tekintetében, az üzenet csak egy politikai üzenet, jogi kötelező ereje nincs.

Az MSZP-s EP-képviselő, Szanyi Tibor közleményben annyit írt mindehhez, hogy az Európai Parlament állásfoglalása szerint Macedónia demokratikus jogállam, amelynek törvényes bírói ítélete elől Magyarországra szökött és ott menedékjogot élvező volt macedón miniszterelnököt jogellenesen segítették a magyar hatóságok, továbbá felszólította hazánkat Gruevszki kiadatására – áll a cikkben.

„Orbánnak ez, a nemzetközi és az EU jog teljes semmibevételét tükröző példátlan provokációja tudatosan kárt okoz közös európai érdekeinknek azáltal, hogy szembe megy az EU kül-és biztonságpolitikája, valamint bővítési politikája keretében együtt meghozott döntéseink egész sorával”

– idézte Szanyit a lap.

Ezek is érdekelhetnek