A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a szlovén könyvvásár megnyitóján Ljubljanában 2018. november 20-án.

Szijjártó elismerte: magyar diplomaták kísérték Gruevszkit

De az MTI még úgy tudja, hogy nem.

Három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus kiemelte: a volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok. És itt jön a furcsaság:

Szijjártó Péter visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle “csempészetben vagy menekítésben”.

– áll az MTI által kiadott hírben. Ehhez képest az Indexnek Szijjártó elismerte,

magyar diplomaták kísérték át a Balkánon Nikola Gruevszki macedón exkormányfőt.

Szijjártó arra a kérdésre, miszerint ki döntött erről, azt mondta:

az nem lényeges.

Szijjártó a sajtótájékoztatón elmondta, először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről – közölte. A külügyminiszter azt mondta, nem tud háttéralkuról az ügyben, és szerinte az nehezen elképzelhető.

Az ügyben folyamatos a párbeszéd Macedóniával – tette hozzá Szijjártó Péter, aki kapcsolatban áll macedón partnerével, ahogy Pintér Sándor belügyminiszter is. Itt Szijjártó meglehetősen árnyaltan fogalmazta meg azt, hogy Macedónia konkrétan Gruevszki kiadatását kérte hazánktól.

A politikus elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik a macedón diplomácia irányítójával. Megjegyezte: az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén senki nem vetette fel az esetet. Szijjártó Péter közölte: máskor is volt már, hogy menekültstátuszt kértek és kaptak más országok volt kormánytagjai. Azt is mondta, tárcájának nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a szlovén könyvvásár megnyitóján Ljubljanában 2018. november 20-án. (MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Kapcsolódó hírek