Szijjártó elismerte: magyar diplomaták kísérték Gruevszkit

De az MTI még úgy tudja, hogy nem.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a szlovén könyvvásár megnyitóján Ljubljanában 2018. november 20-án.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a szlovén könyvvásár megnyitóján Ljubljanában 2018. november 20-án. Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus kiemelte: a volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok. És itt jön a furcsaság:

Szijjártó Péter visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle “csempészetben vagy menekítésben”.

– áll az MTI által kiadott hírben. Ehhez képest az Indexnek Szijjártó elismerte,

magyar diplomaták kísérték át a Balkánon Nikola Gruevszki macedón exkormányfőt.

Szijjártó arra a kérdésre, miszerint ki döntött erről, azt mondta:

az nem lényeges.

Szijjártó a sajtótájékoztatón elmondta, először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről – közölte. A külügyminiszter azt mondta, nem tud háttéralkuról az ügyben, és szerinte az nehezen elképzelhető.

Az ügyben folyamatos a párbeszéd Macedóniával – tette hozzá Szijjártó Péter, aki kapcsolatban áll macedón partnerével, ahogy Pintér Sándor belügyminiszter is. Itt Szijjártó meglehetősen árnyaltan fogalmazta meg azt, hogy Macedónia konkrétan Gruevszki kiadatását kérte hazánktól.

A politikus elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik a macedón diplomácia irányítójával. Megjegyezte: az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén senki nem vetette fel az esetet. Szijjártó Péter közölte: máskor is volt már, hogy menekültstátuszt kértek és kaptak más országok volt kormánytagjai. Azt is mondta, tárcájának nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

Kapcsolódó hírek