Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Szijjártó elismerte: magyar diplomaták kísérték Gruevszkit

De az MTI még úgy tudja, hogy nem.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a szlovén könyvvásár megnyitóján Ljubljanában 2018. november 20-án.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a szlovén könyvvásár megnyitóján Ljubljanában 2018. november 20-án. Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus kiemelte: a volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok. És itt jön a furcsaság:

Szijjártó Péter visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle „csempészetben vagy menekítésben”.

– áll az MTI által kiadott hírben. Ehhez képest az Indexnek Szijjártó elismerte,

magyar diplomaták kísérték át a Balkánon Nikola Gruevszki macedón exkormányfőt.

Szijjártó arra a kérdésre, miszerint ki döntött erről, azt mondta:

az nem lényeges.

Szijjártó a sajtótájékoztatón elmondta, először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről – közölte. A külügyminiszter azt mondta, nem tud háttéralkuról az ügyben, és szerinte az nehezen elképzelhető.

Az ügyben folyamatos a párbeszéd Macedóniával – tette hozzá Szijjártó Péter, aki kapcsolatban áll macedón partnerével, ahogy Pintér Sándor belügyminiszter is. Itt Szijjártó meglehetősen árnyaltan fogalmazta meg azt, hogy Macedónia konkrétan Gruevszki kiadatását kérte hazánktól.

A politikus elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik a macedón diplomácia irányítójával. Megjegyezte: az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén senki nem vetette fel az esetet. Szijjártó Péter közölte: máskor is volt már, hogy menekültstátuszt kértek és kaptak más országok volt kormánytagjai. Azt is mondta, tárcájának nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz