Egy mondattal hülyét csinált a kormányból a brüsszeli biztos

Johannes Hahn nem teljesen érti, hogy ha Macedónia annyira szörnyű hely, akkor Orbánék miért támogatják az EU-csatlakozásukat.

Egy mondattal hülyét csinált a kormányból a brüsszeli biztos
Fotó: EU OPEN DAYS/Patrick Mascart

Ha megerősítést nyer az, hogy Magyarország politikai menedékjogot adott Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek, az Európai Unió alapos indoklást vár Orbán Viktortól

– írta Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos Twitter-üzenetében szerdán.

Az Európai Bizottság osztrák tagja aláhúzta, hogy a jogállamiság továbbra is alapvető elv a tagállamok és az unióhoz csatlakozni kívánó országok számára egyaránt. „Ez kulcsfontosságú Európa hitelessége szempontjából” – fogalmazott.

Hahn ugyanakkor a menedékjog indoklásával kapcsolatos kormányzati magyarázkodásokra utalva

meglepőnek nevezte, hogy Magyarország támogatja Macedónia uniós tagfelvételét, de közben nem tartja biztonságos országnak.

Nikola Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. November 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését. November 12-én elfogatóparancsot adtak ki ellene. Egy nappal később ő maga tudatta a Facebookon, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Szkopje még aznap nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott ellene.

Macedónia kormánya bejelentette, hogy kéri a volt kormányfő kiadatását Magyarországtól.

Kapcsolódó hírek