Tízezrekre büntethetnek, ha lesózod a járdát

Tízezrekre büntethetnek, ha lesózod a járdát
Fotó: MTI/Komka Péter

A hétvégén bekacsintott a tél, a Magyar Közút vasárnap óta síkosságmentesít, a házak előtti járdaszakaszok tisztántartása viszont az ingatlantulajdonosok felelőssége. Nagyon nem mindegy azonban, hogy hogyan csinálják ezt – írja a Pénzcentrum.

Bár a települések közútjait, közterületeit az önkormányzatok tartják tisztán (kivéve a főutakat, azt a Magyar Közút), behavazott járdaszakaszokat általában annak kell rendbetennie, aki ott lakik.

Ez azzal jár, ha valaki elesik előtted, mert nem dobáltad el a havat, vagy nem gondoskodtál arról, hogy ne legyen tükörjég a járdán,

te vagy a felelős, és bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak.

Sózod a járdát? Vaskos bírság is jöhet

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet egyik passzusa értelmében akár ötvenezer forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el. Az ok prózai: a fás növények védelméről szóló rendelet szerint ott tilos sózni, ahol fás növények vannak.

A sózás tiltása nem ördögtől való: rendkívül káros a növényzetre, szétszedi az autók alvázát, a gumit, a kutyák, macskák talpát, plusz a betonnak sem tesz jót.

A cikk megjegyzi, só helyett célszerű faforgácsot, fahamut, és más, nem sós szóróanyagot bevetni.

Kapcsolódó hírek