Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Már sózza az utakat a Magyar Közút

Megelőző sószórásba kezd a Magyar Közút, miután vasárnap este és hétfőn is havazásra kell készülni.

Már sózza az utakat a Magyar Közút
Fotó: Facebook/Magyar Közút

Vasárnap reggel több helyütt szállingózott a Dunántúlon, a Mecsekben a pécsi tévétorony kamerája videóra is vette a hópelyheket – írtuk korábban.

Vasárnap este és hétfőn némi utánpótlás várható, az Időkép térképe szerint Sopron és Szentgotthárd térségében, illetve az egész Alpokalján a legnagyobb esély némi téli takaró kialakulására. A Mecsekben 60, Bács-Kiskunban és a déli határ mentén 70 százalék esély van a télies hétfő reggelre a portál szerint.

A Magyar Közút, odafigyelvén a meteorológusok szavára, a havazásban várhatóan érintett területeken, a forgalmasabb útszakaszokon megelőző sószórást végez. Bár csak lepel vastagságú hóréteg várható, de a szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

A meteorológiai előrejelzések alapján vasárnap este az ország dunántúli és déli területein, valamint a magasabban fekvő északi megyékben már hószállingózásra, gyenge havazásra számíthatnak a közlekedők. Ezekben a térségekben várhatóan hétfő délelőttig számíthatnak téliesebb időjárásra az ott élők. Ugyanakkor a jelenlegi előrejelzések alapján csak lepel vastagságú hóréteg várható, ami nem lesz tartós, mivel hétfő napközben már a 0 fok feletti hőmérsékletben olvadni fog mindenhol

– áll a közút vasárnap délutáni tájékoztatásában.

November 10-e óta téli üzemmódban

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a havazás előtt, valamennyi várhatóan érintett területen, főleg a forgalmasabb szakaszokon elvégzi majd a megelőző sószórást. A közútkezelő egyébként 2018. november 10-e óta téli üzemeltetési rendre váltott, bár azóta havazás nem volt, néhány magasabban fekvő, főleg hegyvidéki szakaszon az éjszakai fagyok idején a síkosság kialakulásának megelőzésére

már 64 tonna útszórósót és közel 22 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki.

A társaság – elsősorban 93 mérnökségének, valamint a megyei és országos központok irányításában részt vevő – szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját.

A szakemberek arra kérik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra.

Általánosságban az is elmondható, hogy a hétfők a legforgalmasabb napok, a mostani havazás pedig több megyében a reggeli csúcsidőszakban is várható, ezért a közlekedők mindenképpen készüljenek arra, hogy az időjárás miatt még többen indulhatnak autóval útnak

– figyelmeztet a közútkezelő.

Ezért egyrészt érdemes lesz időben elindulnia mindenkinek, utazás előtt pedig hasznos, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon tájékozódunk az aktuális út– és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről.