Bűnügy

Fejlemény a bicskei pedofil gyermekotthoni igazgató ügyében, megszólalt a bíróság

Baleset

Káosz, tömegbaleset az M7-esen Velencénél, több tucat jármű érintett

Belföld

Tudják fokozni: presbiterré választotta K. Endrét a Bicskei Református Egyházközség a szabadulása után

Bekérették a magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt Macedóniában

RövidenRöviden
Nikola Gruevszki és Orbán Viktor 2017 szeptemberében.
Nikola Gruevszki és Orbán Viktor 2017 szeptemberében. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Bekérették a macedón külügyminisztériumba hétfőn Dux Lászlót, Magyarország szkopjei nagykövetét, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra utazásával és ott benyújtott menedékkérelmével kapcsolatos legutóbbi információk ügyében.

A macedón külügyi tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta.

Dimovszki reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország

a jó kétoldalú kapcsolatok, valamint a jogállamisággal összefüggő európai értékek és elvek szellemében fog cselekedni, haladéktalanul elutasítja „az elítélt szökevény”, Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmét, és kiadja őt Macedóniának börtönbüntetése letöltése és a vele szemben fennálló bírósági eljárások folytatása érdekében.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Gruevszki egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani, a magyar kormánynak azonban nem volt semmilyen szerepe abban, hogy az említett külképviseletre eljusson.

Leszögezte, hogy a magyar hatóságok ezen a bizonyos képviseleten találkoztak először az üggyel a Macedóniával szomszédos egyik országban, onnan pedig Gruevszki – mint a miniszter fogalmazott – „teljesen legálisan, a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelve jutott el Magyarországra, minden határátlépése törvényes volt”.

Az albán rendőrség szerint a volt macedón kormányfő kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába – közölte az albán rendőrség szóvivője múlt pénteken az AFP francia hírügynökséggel.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök aznap kijelentette, a Nikola Gruevszki meneküléséről megjelent hírek és információk megerősítették, hogy Nikola Gruevszki Albánián és Montenegrón keresztül jutott Magyarországra.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője vasárnap úgy nyilatkozott, a felelősség az egész kormányzatot, Orbán Viktor kormányfőt és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is terheli, de a legnagyobb felelőssége Szijjártó Péter külügyminiszternek van, mivel – mondta – sajtóhírek szerint a tiranai és a montenegrói magyar nagykövetségek munkatársai „aktívan” részt vettek Gruevszki szöktetésében.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Direkt36: egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trumpot is megnézi

Megszüntették a nyomozást Nikola Gruevszki Magyarországra szökése ügyében

Петер Сийярто: Örömmel megyek Oroszországba

Nem adja ki Magyarország Nikola Gruevszkit

Megszólalt a Budapesten bujkáló volt macedón miniszterelnök