Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Orbán Balázs szerint csak az ellenzéki sajtó dezinformációs kampánya Gruveszki szöktetése

Lehet, hogy Gruevszki-ügy sincs, csak álmodjuk az egészet.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 19-én.
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 19-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A párbeszédes Burány Sándor is szerette volna megtudni ma az Országgyűlésben, hogy hogyan került a volt macedón miniszterelnök Magyarországra.

Nikola Gruevszki nem menekült – jelentette ki -, Macedónia ugyanis a hivatalos magyar álláspont szerint biztonságos ország. Nem is politikai üldözött – folytatta -, hanem a választásokon megbukott volt politikus, akit korrupció, bűncselekmény miatt ítélte el, és jogos büntetésének letöltése elől menekült el.

Szégyenletesnek nevezte, hogy a kormány politikai üldözöttként kezel egy elítélt bűnözőt. Közölte:

minden jel arra mutat, és hitelesen nem cáfolták, hogy a magyar hatóságok hozták őt Magyarországra.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a képviselő egy olyan dolgot kritizál, amely más, nyugat-európai országokban is előfordul. „Ezek nem könnyű helyzetek, de vannak ilyenek”, amikor felmerül, hogy egy korábbi politikus politikai okokból üldözötté válik. Ilyen esetekre megfelelő eljárásrend áll rendelkezésre – szögezte le.

Megismételte: sem a magyar állam, sem a hatóságok nem segítették Gruevszki kijutását Macedóniából.

Amiből továbbra sem következik egyértelműen, hogy az Albániából Montenegróba, Montenegróból Szerbiába és Szerbiából Magyarországra jutásában sem segítették.

Az államtitkár azt kérte az ellenzékiektől: ne vegyenek részt az ezzel kapcsolatos dezinformációs kampányban, amelyet az ellenzéki sajtó folytat.

A magyar hatóságok biztonsági okokból, jogszerűen tették lehetővé, hogy a volt macedón kormányfő, aki egy külképviseleten jelezte menekültügyi kérelmét, a bevándorlási hivatal budapesti székhelyén tehesse azt meg. Hangsúlyozta:

a menedékjogi törvény kizárja a különleges bánásmód esetén a határon lefolytatott eljárás szabályainak alkalmazását, a harmadik országbeliek beutazásáról szóló jogszabály pedig szintén lehetővé teszi a beutazást.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt