Belföld

Magyar Péter a hatvanpusztai Orbán-birtok elől üzent

Belföld

Felcsútra megy Magyar Péter

Belföld

Rendesen betojhattak: Orbán Viktor is beszédet mond a Békemeneten

Felfüggesztette a parlament a korrupciós ügybe keveredett szoci politikus mentelmi jogát

Molnár Zsolt koncepciós eljárást emleget, illetve hogy nem hagyják neki, hogy a baloldal tekintélyét helyreállítsa.

Molnár Zsolt, az MSZP képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 27-én.
Molnár Zsolt, az MSZP képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 27-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

173 igen szavazattal felfüggesztette a parlament szerdán a kirakatban MSZP-s, valójában jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező Molnár Zsolt mentelmi jogát. Molnárt azonban úgy látszik, ez utóbbi sem menti meg, befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoznak ellene.

Ügyének lényege, hogy Baja Ferenc volt informatikai kormánybiztos, az MSZP választmányának jelenlegi elnökhelyettese 2019 júniusában a BKV informatikai közbeszerzésének egyetlen pályázójától 30 millió forintot kért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását ne akadályozza a Fővárosi Önkormányzatban pozíciót betöltő hivatalos személyeknél. Molnár Zsolt Baja Ferencen keresztül kérte meg a pályázót, hogy a szerződés meg nem támadásáért cserébe neki is fizessenek 40 millió forintot. A pénz átadása a képviselőnek 2019 augusztusában meg is történt.

Az ügyészség szerint ez a cselekmény alkalmas a társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének megállapítására.

Frakciója szolidáris a korrupt MSZP-ssel

A határozathozatalok előtt Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke közölte, Molnár Zsolt írásban kérte a bizottságtól mentelmi joga felfüggesztését. Megjegyezte, a bizottság ülésén egy ellenzéki képviselő volt jelen, aki nem támogatta az indítványt, mondván,

„frakciója szolidáris Molnár Zsolttal”.

A politikus kitért arra, hogy az üzérkedés akkor is megvalósul, ha a hivatalos személy befolyásolására nincs tényleges hatalma az üzérkedőnek, azt csak színleli.

Ismertetve a tényállást, elmondta, a BKV 2019 januárjában indított kétlépcsős, informatikai közbeszerzést, amelyre egy cég jelentkezett és nyert is, vele 2019 júniusában kötöttek szerződést. A szolgáltatás értéke több mint 13 milliárd forint, a szerződés öt évre szólt és meghosszabbítható – részletezte.

Hargitai János felhívta a figyelmet arra, hogy 2019 októberében önkormányzati választás volt.

40 milliót kért, hogy ne gáncsolja az üzletet

Közölte, az MSZP prominense, Baja Ferenc megkereste az érintett cég képviselőjét és azt mondta neki 2019 nyarán, hogy Karácsony Gergely lesz a főpolgármester és akkor minden informatikai ügyet vele kell majd egyeztetni. Hivatkozott arra is, hogy Karácsony Gergelyre és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesre is befolyása van és 30 millió forintot kért, hogy befolyásával ne éljen két évig – részletezte. Hozzátette: Molnár Zsolt megkereste Baja Ferencet, azt kérve tőle, hogy a cég neki 40 millió forintot fizessen, hogy ne befolyásolja a szerződés teljesülését. Hargitai János közölte,

2019 augusztusában a cég képviselője át is adta a pénzt Molnár Zsoltnak az V. kerületi Olimpia parkban.

A politikus a vádhatóság bizonyítékai közé sorolta a tanúvallomásokat, a lefoglalt bűnjeleket, az okiratokat, a tárgyi bizonyítékokat, elektronikus és hívásforgalmi adatokat.

Molnár úgy tudja, koncepciós eljárás áldozata

Molnár Zsolt emlékeztetett arra, hogy 2022 februárjában kérte a mentelmi joga felfüggesztését, bízva abban, hogy a független ügyészség tisztességesen ki fogja vizsgálni ügyet.

Szerinte nem ő lesz a magyar történelemben az egyetlen, aki koncepciós eljárás áldozata lesz. Azon véleményét is hangoztatta, hogy a mentelmi jognak jelenlegi formájában semmi értelme, azt el kellene törölni. Elmondta,

ennek a történetnek szerinte a valódi célja az, akadályoztatva lesz-e abban, hogy a budapesti vagy a balatoni csatát végigvigye, illetve a baloldal tekintélyét helyreállítsa a Kárpát-medencében!

Molnár Zsolt elmondta, a tényállásból kimaradt, hogy az Olimpiai parkban, ahol átvette a pénzt, „megkérték a kismamákat és a nagymamákat, hogy segítsenek átszámolni a pénzt”. Hozzátette: ez nem komoly.

Kapcsolódó hírek

Három hónapos csecsemőhöz riasztották a mentőket Hevesben

Az intézkedő rendőrt is meg akarta ölni a szüleit meggyilkoló férfi Újpesten

Durvul a helyzet: Magyar Péter bebuktatta Rogán Antalt, Ádámot és Barbarát

Lopnak ma is: 76 fős lelátót kap 172 millió forintért egy megye II-es csapat

Varga Judit arról, hogy Rogánék is szerepeltek a korrupciós ügy nyomozati irataiban: „Persze, magukat kihúzatták…”

Dömötör Csaba, miután szétlopták az EU-forrásokat: nem ilyen Európai Unióról álmodtunk

Navracsics Tibor úgy tudja, Magyarország jól használja fel az uniós pénzeket

Az ügyészség úgy tudja, nem tűntek el iratok „az úgynevezett Völner-Schadl-ügyben”

Kiküldtek egy ügyészt Magyar Péter lakásához, de nem találta otthon

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!