Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

Többen bepanaszolták a szélsebesen terjedő kínai platformot, vizsgálja a GVH a cég kereskedelmi gyakorlatát.

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban; a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) értékeli a beadványokat, illetve részletes adatgyűjtést végez, és ezek alapján megteszi a szükséges intézkedéseket, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít – közölte a GVH kedden.

A közlemény szerint az eljárásokban a versenyhivatal azt vizsgálja, hogy fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás elrendelésének feltételei, azaz felvetődik-e a GVH hatáskörébe tartozó, valószínűsíthetően a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértő magatartás a bejelentett vállalkozás részéről.

A Temu egy, az AliExpresshez hasonló, mostanra annak látogatottságát is meghaladó kínai hátterű online piactér. Agresszív marketingstratégiájának része, hogy áruit többnyire irreálisan alacsony áron kínálja, hogy akár olyan módon is felhasználókat szerezzen, hogy a termékeken vesztesége keletkezik.

A GVH fogyasztóvédelmi ügyekben akkor indít versenyfelügyeleti eljárást, ha egy vállalkozás valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatot folytat és a gazdasági verseny érdemi érintettsége megállapítható, például a vizsgált tevékenység kiterjedt, illetve nagyszámú fogyasztót érint egy adott piacon.

A versenyhivatal felidézte: kiemelt figyelmet fordítanak a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit, piaci helyzetét befolyásoló nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára. A GVH az elmúlt években egyebek mellett a Google, illetve a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon.