Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Történész leplezte le Bayer Zsolt „élethazugságait”, megsemmisülhet a fideszes propagandista

Levéltári dokumentumok igazolják: nyilas nagyapja tanította be a hüvelyi motozást a kiskőrösi gettóban.

Történész leplezte le Bayer Zsolt „élethazugságait”, megsemmisülhet a fideszes propagandista

Bayer Zsolt fideszes publicista anyai nagyapjáról, Gyimes Károlyról ásott elő dokumentumokat Ungváry Krisztián történész, hogy jobban megérthessük, a propagandista miért viselkedik úgy, ahogy.

A Telexen hétfőn reggel jelenik meg Ungváry hosszabb írása, de annyit a ma közzétett videójában is elárul, hogy levéltári dokumentumok igazolják: Bayer nagyapja már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején pedig gettóorvosként embertelen testüregi motozásra tanította be a gettó személyzetét.

A háború után pedog önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

Ungváry azt is kikutatta, hogy Bayer Zsolt állításával ellentétben nagyapja nem 5 pengőért vizsgálta meg a gettóba zárt zsidókat, egy vallomás szerint ugyanis előfordult olyan is, hogy 500 pengőt fogadott el segítségnyújtásért, majd nem csinált semmit. A népbíróság Gyimest végül mégis felmentette.

A történész szerint a fideszes propagandista nem mond igazat akkor, amikor nagyapjáról idillikus képet fest, nem nézett szembe múltjával, és állandó sértettséget sugallnak megnyilvánulásai.

„Ha szembenéz, talán képes lesz arra is, hogy ezt az állandó sértettségérzését megszüntesse. (…) De ha csak annyit tesz, hogy nem hazudik saját nagyapjáról, hanem hallgat róla, akkor is egy centivel előre tudtunk lépni”

– véli Ungváry Krisztián.

Kapcsolódó friss hírek