Bűnügy

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Sport

Szívrohamot kapott Sterbik Árpád, a Veszprém kapusedzője

Bűnügy

Most közölték! Holtan találták meg a szentesi nő gyilkosát

LED színhőmérsékletek: ezeket érdemes tudni róla

LED színhőmérsékletek: ezeket érdemes tudni róla

Mindenki ismeri a LED világítás legfőbb előnyeit, de mi a helyzet a színhőmérsékletekkel? Ezek komoly szerepet játszanak abban, hogy milyen hangulatot tudunk teremteni otthon, milyen a közérzetünk, hogyan érezzük magunkat a lakás egyes pontjain. Az, hogy a hálószoba, a nappali, a konyha, esetleg az iroda mennyire világos, befolyásolja azt, hogy milyen hatékonyan tudjuk tenni a dolgunkat.

Az alábbi cikkünkben a LED-ek színhőmérsékletéről lesz szó részletesebben. Eláruljuk az alapvető fontosságukat, valamint kitérünk arra, hogy melyik árnyalatot hol érdemes használni.

Mi a színhőmérséklet?

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy mit jelent a színhőmérséklet kifejezés. Ez tulajdonképpen a lámpatest által kibocsátott fény legfőbb tulajdonsága, azt jelenti, hogy milyen a színösszetétele. Az Elektrikstore.hu-nál kapható LED-es lámpák kapcsán számos típusról lehet szó, így kompromisszumra nem lesz szükség, ellenben egy kis időre a választáshoz annál inkább.

Az egyes színhőmérsékletek megjelölése azért ennyire fontos, mert a fehér ugye több különféle árnyalat összetételéből keletkezik. Emiatt a fehér és a fehér között hatalmas különbségek lehetnek, ami sokszor szabad szemmel is észrevehető. Bár egy ruha vagy egy fehér fal esetében ez nem annyira zavaró, a világítás kapcsán már más a helyzet.

A színhőmérsékletek típusai

Ahhoz, hogy a gyártók jelezni tudják az adott fény eme tulajdonságát, a Kelvin skálát szoktak használni. A színhőmérséklet növekedésével csökken a fény vörös összetevője, ezzel együtt a kék pedig növekszik. Minél magasabb tehát a színhőmérséklet, annál kékesebb lesz a fény. Ami pedig az alacsonyabb színhőmérsékletet illeti, a fény ott jóval sárgásabb árnyalatú lesz.

Viszonyításként megemlítjük, hogy a gyertya esetében 1900 Kelvinről beszélhetünk, míg a sima izzólámpa kapcsán 2800 Kelvinről. Jól látszik, hogy melyik mennyire világos, kékes vagy sárgás.

A napfelkelte kora reggel nagyjából 2500 Kelvin, délutánra ez az érték akár 4800-ra is emelkedhet. Ha süt a nap, akkor árnyékban 6000 Kelvin van, míg felhős égbolt esetében a színhőmérséklet elérheti a 8000 Kelvint is.

Mi alapján válasszunk?

Nincsenek szabályok, hogy melyik szobába vagy helyiségbe milyen világítást kötelező tenni. Más kérdés, hogyan érezzük magunkat jól. Míg a hálószobába sokkal jobb egy sárgásabb árnyalat, addig a munkaterületeken (pl. konyha, dolgozószoba) inkább a kékes mellett döntsünk. A LED-es fényforrás alkalmazása tehát egyéni preferencia kérdése, de ezt az apróságot érdemes megfogadni.

Ezzel kapcsolatban még megemlítenénk, hogy a sárgásabb, azaz a meleg fehér fények nyugalmat árasztanak. Gondoljunk csak bele, mennyire csodálatosan fest az esti naplemente. Ideális olyan helyiségekbe, ahova pihenni megyünk, olvasunk, kikapcsolódni szeretnénk. Ezzel szemben a hidegebb fehér jobb megoldás olyan területeken, ahol koncentrációra van szükség.

Kapcsolódó friss hírek