Belföld

Fotók: Orbán Viktor feleségével bulizott Magyar Péter

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Hófúvásra is figyelmeztetnek, 20 centi hó is eshet helyenként csütörtök éjfélig

Járművek haladnak a sűrű hóesésben a 471-es főúton Nyíradony közelében 2021. január 15-én.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy mediterrán ciklon csapadékzónája helyeződik át folyamatosan nyugatról keletre, melynek eredményeként nyugaton, északnyugaton megszűnik, keleten, északkeleten viszont fokozatosan elkezdődik a csapadékhullás, általánosságban hó, de főként a Duna vonalától keletre eső, havas eső is előfordul – írja szerda kora esti figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az éjszakai órákban elsősorban a középső és északi országrészben lehet számítani jelentős havazásra, majd csütörtökön napközben fokozatosan gyengül a havazás, időnként havas esőbe is átválthat.

Csütörtökön a nyugati országrészben számottevő hó már nem hullik, éjfélig az középső harmadán nagy területen alakulhat ki a meglévővel együtt mintegy 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg, míg a Tiszántúlon lepel-3 cm lehet a jellemzőbb friss hóvastagság.

A várható havazás miatt nyolc megyére adtak ki figyelmeztetést:

Figyelmeztető előrejelzés a várható havazás miatt 2023. december 7-re.

Figyelmeztető előrejelzés a várható havazás miatt 2023. december 7-re.Forrás: met.hu

A legnagyobb mennyiségre a Dunántúl keleti részén, valamint az északi országrészben van kilátás, de a magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága a síkvidékhez képest.

A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró holnap éjfélig Somogyban néhol, a Dunántúli-középhegység északkeleti felén és a Mátra magasabb részein alakulhat ki (jellemzően 200-300 m felett.)

Napközben síkvidéken a fagypont körüli, illetve jellemzően kevéssel afölötti hőmérséklet következtében a lehulló hó olvadozik.

A prognózis szerint a nyugati, délnyugati határszél közelében az éjszakai és a reggeli órákban előfordulhat zúzmarás köd. Az Észak-Dunántúl magasabb részein csütörtök hajnaltól kezdődően a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat, emiatt Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyékre figyelmeztetést adtak ki.

Figyelmeztetés hófúvás miatt 2023. december 7-én.

Figyelmeztetés hófúvás miatt 2023. december 7-én.Forrás: met.hu

Kapcsolódó friss hírek