Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Megkérdezték a honvédelmi minisztertől, hogy visszatér-e a sorkatonaság

Ha már úgyis hirtelen ekkora „katonanemzet” lettünk.

Megkérdezték a honvédelmi minisztertől, hogy visszatér-e a sorkatonaság

„A tartós béke, a konfliktusok és súrlódások nélküli világ egy illúzió, és súlyos árat fizetünk azért, hogy az örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat Európában” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában.

A miniszter szerint a magyar emberek nagyobb biztonságban vannak, mint más nyugati országok polgárai, de úgy véli, egy külső támadás esetén számíthatunk szövetségeseink gyors és hatékony segítségére is.

Szalay-Bobrovniczky az orosz-ukrán és az Izrael-Hamász között zajló háborúról is értekezett. Meglátása szerint egyik konfliktus sem fog holnapra megoldódni, az igazi kérdés pedig az, hogy milyen hatással lesznek ezek a háborúk a fennálló rendre és benne Európára. Úgy véli, míg Ukrajnában két állam hadakozik egymással (és a kormány által unalomig harsogott „béketárgyalások és azonnali tűzszünet” a megoldás), addig

„ami Izraelben történt, az a civilizációnk ellen elkövetett, barbár bestializmus”.

A minisztert arról is kérdezték, hogy ha már az iskolákban ott van a honvédelmi oktatás, mi a helyzet a sorkatonasággal, szükség lenne-e valamilyen formában harcászati kiképzésre is, „akár a következő generációk, akár a felnőtt népesség körében”. Szalay-Bobrovniczky válasza szerint

„harcászati kiképzésen továbbra is csak a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tartalékos állományának tagjai vehetnek részt”.

Mint fogalmazott, a Magyar Honvédséghez való csatlakozás önkéntes, mi több „hazánk védelme az egyik legnemesebb feladat”. A honvédelmi miniszter szerint ugyanis mi egy „katonanemzet” vagyunk.

Kapcsolódó friss hírek