Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Megszólalt Putyin a Wagner-féle puccskísérlet után

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelenti a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerését 2022. február 22-én.
Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelenti a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerését 2022. február 22-én.

Egy napig tartott a Jevgenyij Prigozsin által irányított Wagner-zsoldossereg oroszországi akciója. Mint ismert, Vlagyimir Putyin szövetségese szombatra virradóra megindult Moszkva felé, és több város bevétele után 200 kilométerre az orosz fővárost is megközelítette.

Majd jött a fordulópont, Prigozsin hirtelen visszavonulót fújt – állítólag ebben a fehérorosz diktátornak, Lukasankának is nagy szerepe volt.

Az orosz elnök – Orbán Viktorral ellentétben – már ismertette álláspontját az üggyel kapcsolatban. Putyin az orosz állami tévében arról beszélt, hogy

elkötelezett a „különleges katonai hadművelet” folytatása mellett, és ez a legfontosabb prioritása.

A Sky News híradása szerint Putyin úgy gondolja, sikerül megvalósítani céljait.

Az ukránok már Oroszország széthullását vizionálják

Az orosz Wagner zsoldoscsoporttal szombaton történt események miatt elkerülhetetlen Oroszország szétesése – olvasható Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

„Minden, ami elromolhat Oroszországban, elromlik, a Prigozsin-eset pedig beláthatatlan következményekkel járó folyamatokat indíthat el. A visszaszámlálás elkezdődött”

– fogalmazott a tisztségviselő. Úgy vélte, hogy Jevgenyij Prigozsin csoportjának lázadása csak egy része az oroszországi destabilizációs folyamatot célzó tervnek.

Az RNBO titkára szerint Oroszországban számos csoport elégedetlen Putyinnal, vannak ilyenek a fegyveres erőknél, de a tisztviselők és az oligarchák körében is. Danyilov úgy véli, hogy Putyin egyetlen esélye hatalmának megtartására a fegyveres erők megtisztítása, a Wagner csoport felszámolása, az oroszországi hadiállapot megszüntetése.

A védelmi tanács titkára arról is írt, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lehet az egyik résztvevője a háború utáni tárgyalásoknak Oroszország és Ukrajna között. „Már létezik egy új orosz tárgyalócsoport, amely jelenleg még árnyékban van, azonban nem kizárt Lukasenka részvétele ebben a folyamatban” – fogalmazott az RNBO titkára az MTI szerint.

Kapcsolódó friss hírek