Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Wagner-lázadás: saját embere fordult Putyin ellen, Prigozsin serege Moszkva felé tart

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022-ben.
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022-ben. Fotó: Kremlin.ru/RIA Novosti/Ramil Sitdikov

Ukrajna mellett úgy fest, most már saját magával is háborúban áll Oroszország, miután Jevgenyij Prigozsin, a mindeddig Putyin mellett harcoló Wagner csoport vezetője kockázatos akcióba kezdett.

Szombatra virradó éjjel Prigozsin azzal vádolta meg a védelmi minisztériumot, hogy a Wagner táborai elleni támadást rendelt el, és azt állította, hogy harcosai bevonultak Rosztovba. A Kommerszant tudósítója a hovatartozásukat jelölő jelzéseket nem viselő katonákat és páncélozott járműveket látott az utcán, akik ugyanakkor nem mutattak agresszív magatartást. A közösségi oldalakon számos fotó jelent meg, amelyeken állítólag a Wagner fegyveresei láthatók.

A védelmi minisztérium „információs provokációnak” nevezi Prigozsin vádjait és közölte, hogy a történtek nyomán az ukrán hadsereg támadásra készül Bahmutnál. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított Prigozsin ellen katonai lázadás kísérlete címén, és felszólította a csoportjának tagjait, hogy vegyék őrizetbe az alapítót.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök hamarosan bejelentést tesz. Mint mondta, az államfő folyamatos tájékoztatást kap a helyzetről a hatóságoktól.

A Wagner ellenállás nélkül veszi be az orosz városokat

A Wagner harcosai érdemi ellenállás nélkül foglalták el szombat reggelre Rosztov városát, és azóta a hírek szerint már Voronyezst is. Több katonai támaszpont felett is átvehették az ellenőrzést – írja az orosz Meduza információi alapján a 444.hu.

A Wagner-csoport érkezésének hírére pillanatok alatt elkapkodták a moszkvaiak az orosz fővárosból induló repülőgépekre szóló jegyeket – idézi a hvg.hu a Der Spiegel cikkét.

Közben az a hír is járja, hogy Putyin elhagyhatta Moszkvát, mindezt arra alapozzák, hogy az orosz elnök Il96–PU típusú különleges repülőgépe, amely az orosz hadsereg parancsnokságával való kommunikációt lehetővé tevő technológiával felszerelt, helyi idő szerint 14 óra 16 perckor indult el Moszkvából Szentpétervár felé. A gép Tvernél eltűnt a repülőgép-követő rendszerből.

Kapcsolódó friss hírek