Bűnügy

Börtönőrök életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat, őrizetbe vették őket

Időjárás

Hidegfront érkezik szombaton, látszik már a lehűlés

Kultúra

Tömeges kirúgás kezdődött a Petőfi Rádiónál, a zenei szerkesztő is ment a levesbe

Megemeli a benzin és a gázolaj adóját az „adócsökkentések kormánya”

Természetesen ennek is „a Brüsszel” az oka.

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Orbán Viktor miniszterelnök (b3) Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató (b2), valamint az igazgatóság tagjainak társaságában megtekinti az új MOL Campus székházat, mielőtt a cég vezetésének meghívására részt vesz a MOL-csoport igazgatósági ülésén 2022. december 8-án. Mellettük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b4), Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j2) és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b5).
Orbán Viktor miniszterelnök (b3) Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató (b2), valamint az igazgatóság tagjainak társaságában megtekinti az új MOL Campus székházat, mielőtt a cég vezetésének meghívására részt vesz a MOL-csoport igazgatósági ülésén 2022. december 8-án. Mellettük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b4), Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j2) és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b5). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A 2024-es adótervezet szerint az Orbán-kormány megnöveli az üzemanyagok jövedéki adóját, több más energiahordozóét pedig úgy alakítják át, hogy ami a különadó volt eddig, mostantól az lesz a normális szint.

A hvg.hu cikke azt írja, a jövedéki adó emelését a kormány természetesen „Brüsszellel” magyarázza, mantrájuk szerint „EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatnának azzal, ha az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg ezt”.

A fontosabb részletek:

  • A benzin jövedéki adója abban az esetben, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollárnál több, literenként 120 forintról 152,55 forintra nő, ha pedig a kőolaj világpiaci ára a hordónkénti 50 dollár alatt marad, akkor 125 forintról 157,55 forintra nő a jövedéki adó.
  • A petróleum jövedéki adója hordónkénti 50 dolláros világpiaci olajár felett 124,2 forintról 152,55 forintra nő, 50 dolláros olaj alatt 129,2-ről 157,55 forintra.
  • A gázolaj adója pedig 50 dolláros világpiaci olajár fölött 110,35-ről 142,9 forintra nő literenként, 50 dolláros olajár alatt 120,35 forintról 152,9 forintra.

Emlékezhetünk, a kormány – pláne választások előtt – rendre azzal kampányol, hogy a Fidesz – ellentétben a Gyurcsány, Márki-Zay stb. nevű „patás ördögökkel” – soha nem vezetne be megszorításokat. Szijjártó Péter pedig előszeretettel hangoztatja, hogy ők az „adócsökkentések kormánya”.

Ezek is érdekelhetnek

Ukrajna levette az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezt üzente válaszul a magyar külügy

Januárban utolérhetjük a németeket, már ami az üzemanyagárat illeti

Megint nagyot drágul a tankolás, ennyi lesz a benzin és a dízel szerdától

Nagyot drágul a gázolaj szerdán, a benzinért is többet kell fizetni

Rossz hír: pénteken tovább drágul a tankolás, itt vannak az árak

Orbán, miután az EU legmagasabb inflációját szakította a magyarok nyakába bejelentette, hogy a kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát