Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Kötelező akciózásokkal szívatja a kormány a kereskedelmi láncokat, hátha lejjebb megy az infláció

Újabb zseniális ötlet az uniós átlag háromszorosánál is magasabb magyar infláció megfékezésére.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 20-án.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 20-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Egyfajta beismerésnek is tekinthető a kormány legfrissebb lépése, amely arról szól, hogy az infláció letörése érdekében legkésőbb július 1-jétől

akciók meghirdetésére fogja kötelezni a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedelmi láncokat.

Szentkirályi Alexandra mindezt a csütörtöki Kormányinfón jelentette be. A kormányszóvivő elmondta: az inflációs adatok javulása a kormány intézkedéseinek köszönhetően már látható, de a kabinet az árak letörése érdekében egy új eszköz bevezetéséről döntött görög és francia példákat megvizsgálva.

Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják, ilyen lehet például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott. Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni – ismertette Szentkirályi.

Az akciókra hetente kell kijelölni a termékeket. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékre. Az intézkedés várhatóan a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat érinti majd, a legkisebb boltokra nem vonatkozik. A részletszabályok kidolgozása folyamatban van, a tervek szerint az intézkedés legkésőbb július 1-jén lép életbe. Ha ennél előbb bevezetik, akkor még mindképpen életben lesz az árstop – magyarázta.

„Nem cél, hogy az élelmiszerláncok éppen ezekben időkben érjék el történetük legnagyobb nyereségét, nincs helye ebben a nehéz időkben a nyerészkedésnek”

– hergelt a kereskedők ellen a kormányszóvivő.

Közölte azt is: szintén legkésőbb július 1-jétől lép életbe a fogyasztóvédelem és gazdasági versenyhivatal közös online árfigyelő rendszere, amely állítása szerint fokozza a versenyt és megakadályozza a túlárazást, hiszen a fogyasztók össze tudják majd hasonlítani az árakat (jelenleg is működnek ilyen honlapok, és nem úgy tűnik, hogy ezek miatt csökkennének az árak – a szerk.).

Szentkirályi arra is figyelmeztetett, hogy amíg marad az árstop, addig a vizsgálatok is folytatódnak országszerte.

„Nincs pardon a trükközésre ezekben a nehéz időkben”

– mondta, jelezve: fontos, hogy továbbra is minden kereskedő betartsa a szabályokat, mindenki az előírt mennyiségű készletet biztosítsa az előírt áron.

A kormányszóvivő a valamiért szinte csak hazánkat sújtó „elhibázott Brüsszeli szankciókat” bírálva úgy vélte: ameddig van háború és ameddig a szankciók fennállnak, addig a magas infláció is velünk lesz. A kormány célkitűzése ugyanakkor az, hogy év végére egy számjegyűre szorítsák le az inflációt – tette hozzá Szentkirályi Alexandra.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten