Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Egyéves a háború: Európa ma Ukrajna hősiességét méltatja, Orbán Viktor a rádiójában motyog és brüsszelezik

Egy éve támadta meg Ukrajnát Oroszország.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

Sorra érkeznek pénteken, az orosz-ukrán háború kitörésének első évfordulóján Európa vezető személyiségeitől azok a megerősítő üzenetek, melyek Ukrajna hősiességét méltatják, és az ukrán nép melletti további kiállásra szólítanak fel Putyin agressziójával szemben.

Orbán Viktornak is lett volna ma alkalma a reggeli rádiós propagandainterjújában végre mondani valami határozottat,

de csak a szokásos sunyi, dedós mismásolását adta elő ezúttal is, miszerint „a háború rossz, legyen béke”.

Stoltenberg: Ukrajna önálló és független országként kerül ki a konfliktusból

Ukrajna győzni fog, és önálló, független országként kerül ki a konfliktusból – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken, az ukrajnai háború kezdetének évfordulóján.

Jens Stoltenberg videóüzenetében azt mondta: a szövetségesek nem hátrálnak meg, és továbbra is soha nem látott támogatást nyújtanak Ukrajnának, segítve ezzel az ukrán erőket, hogy visszaszoríthassák az orosz agressziót.

A bátor ukrajnaiak életükért, hazájukért és szabadáságukért harcolnak. Hősiesen szorítják vissza a megszálló orosz erőket – mondta a NATO főtitkára.

Charles Michel: a szabad és független Ukrajna szabad és független Európát jelent

Charles Michel, az uniós tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke pénteken szintén arról biztosított, hogy a szabad és független Ukrajna szabad és független Európát jelent, Ukrajna győzni fog.

Charles Michel a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, „sötét évforduló a mai” Ukrajna, Európa és az egész világ számára. Oroszország egy éve háborúzik Ukrajna ellen, Ukrajna pedig egy éven át bátran állt ellen az orosz agressziónak – mondta.

Európa az Ukránok oldalán áll és támogatja az országot mindaddig, amig arra szükség van, ugyanis – mint fogalmazott – „sosem fogunk elfogadni olyan világrendet, melyet brutális erő irányít”.

Ursula von der Leyen: Ukrajna a szabadságért és a demokráciáért harcol

Ursula von der Leyen az ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján arról beszélt: Ukrajna a szabadságért, a demokráciáért és az Európai Unióban elfoglalt helyéért harcol.

Az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, egy éve tart Oroszország „brutális agressziója”, és egy éves a hősies ukrán ellenállás, ahogy egy éve töretlen az európai szolidaritás Ukrajna mellett.

„Az Európai Unió Ukrajna mellet áll mindaddig, ameddig csak szükséges. Éljen Ukrajna! Éljen Európa!” – jelentette ki az uniós bizottság elnöke.

Scholz: nem a fegyverszállítások hosszabbítják meg a háborút

Olaf Scholz német kancellár pénteki videóüzenetében úgy értékelt, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúját nem a megtámadott ország önvédelmét segítő fegyverszállítások hosszabbítják meg.

A kormányfő kiemelte, hogy hazája szilárdan Ukrajna mellett áll, méghozzá „ma és a jövőben is”, a háborút pedig „nem a fegyverszállításaink hosszabbítják meg”.

„Éppen ellenkezőleg, minél hamarabb belátja Oroszország elnöke, hogy nem éri el imperialista céljait, annál nagyobb az esély a háború mielőbbi befejezésére” – jelentette ki.

A vérontás befejezésének lehetősége Vlagyimir Putyin orosz elnök kezében van, „ő vethet véget ennek a háborúnak” – mondta Olaf Scholz.

Orbán: a szankciók miatt kerül többe az energia!

Vlagyimir Putyin európai uniós „trójai falova” eközben a péntek reggeli rádióműsorában csak arról pampogott, hogy állítása szerint Magyarország a szankciók miatt megugró energiaárak következtében tavaly 4 ezer milliárd forinttal többet fizetett ugyanolyan mennyiségű energiáért, mint egy évvel korábban.

Volna helye ennek a pénznek, azonban „egy rossz brüsszeli döntés” eredményeképpen ezt az összeget „kiveszik a magyarok zsebéből” – méltatlankodott Orbán, aki az ukrán hősiesség napján is csak azzal tud foglalkozni, hogy mit lehetne még ellopni, mivel lehet ebben a pillanatban is „Brüsszel” ellen hergelni.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten