Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Nem mindenhol beszari jobbágyok a pedagógusok: több ezer tanár tüntetett Lisszabonban a magasabb bérekért és a jobb munkakörülményekért

Nem mindenhol beszari jobbágyok a pedagógusok: több ezer tanár tüntetett Lisszabonban a magasabb bérekért és a jobb munkakörülményekért
Forrás: Facebook/Pedro Costa

Míg Magyarországon a pedagógusok kevés százaléka emeli csak fel a szavát a megbecsülés hiánya, valamint az oktatás lezüllesztése miatt, a többség pedig sunyin meghunyászkodik, ezzel nemcsak a saját jelenét, hanem a diákok jövőjét is elszabotálva, addig Portugáliában nem ennyire széttartó a pedagógustársadalom.

A Reuters azt írja, szombaton több tízezer tanár és iskolai alkalmazott vonult utcára Lisszabonban, hogy magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követeljenek az elmúlt évek egyik legnagyobb tiltakozásán.

Escuta, Costa, escuta!…

Posted by Pedro Costa on Saturday, January 14, 2023

Az Oktatási Szakemberek Szövetsége (STOP) által szervezett tiltakozáson a tüntetők Joao Costa oktatási miniszter lemondását követelték.

A tudósítás megemlíti, Portugáliában a legalacsonyabb fizetési kategóriában dolgozó tanárok is nagyjából 1100 eurót (jelenlegi árfolyamon közel 435 ezer forintot) keresnek havonta, de a tüntetők szerint a bérek mindenhogyan túl alacsonyak, különösen a mostani megélhetési válságban.

A portugál tanárok egyébként december eleje óta országszerte sztrájkolnak, így sok diák nem tud részt venni a tanórákon.

Tehát még egyszer: nem 8.00-8.45-ig „ülősztrájkolnak” az osztályteremben, nem „Ha én rózsa volnékot” dalolásznak egymásnak, se nem a Facebookra gyártják a „bátor kiállásokat”, hanem tömegesen blokkolják az oktatást.

Kapcsolódó friss hírek