Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Nagy bejelentést tett Varga Mihály, ezzel az állampapírral lehet most jól keresni

Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a Becsei Andrással, a Magyar Bankszövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2020. április 9-én.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a Becsei Andrással, a Magyar Bankszövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2020. április 9-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

A botrányosan rossz – 26 éve nem látott mértékű – inflációs adat csúcsra lökte az inflációkövető állampapírok kamatát is: a Prémium magyar állampapír kamatát immár 16 százalékra emelik – jelentette be Varga Mihály Pénzügyminiszter, aki egyben „kiemelkedő befektetésről” magyarázott.

Varga szerint az állampapírral az egész ország jól jár: a családoknak biztonságos, kamatadó-mentes, kimagaslóan jövedelmező befektetést nyújt, míg az államnak kiszámítható forrást jelent.

Az Államadósság Kezelő Központ pénteken megjelent közleménye szerint jövő hét csütörtöktől, azaz január 19-től 15,25 és 16 százalékos éves kamattal vásárolhatók a kamatadómentes, biztonságos Prémium magyar állampapír (Pmáp) legújabb sorozatai, amelyek kamatbázisa az előző évi átlagos éves infláció mértéke, 14,5 százalék lesz. A kamatprémiuma változatlan, az előző sorozatokéval megegyező, azaz a 2027-ben lejáró sorozaté 0,75 százalék, míg a 2030-ban lejáróé 1,50 százalék.

Az ÁKK közleménye hozzátette, a forgalomban lévő lakossági magyar állampapírok közül jelenleg a Pmáp a legnépszerűbb a lakosság körében, hiszen 2022. december 31-én 4322 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapír-állományon belül a PMÁP.

A Prémium magyar állampapírt belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg a Magyar Államkincstárban, a Magyar Posta, valamint egyes bankok fiókhálózatában és online.