Bejelentette a megtorlást a Belügyminisztérium: kirúgják három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusát

Nem tűrik a polgári engedetlenkedést, mikor az alaptörvény a diákok érdekeit helyezi mindenek elé.

Tüntetők Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én.
Tüntetők Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én. Fotó: Facebook/Szikra Mozgalom

A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte a Belügyminisztérium szerdán.

A Pintér Sándor vezette kaszárnyaszervezet szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy „a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják”.

A Belügyminisztérium számos alkalommal hangsúlyozta: a diákok érdekeit helyezi mindenek elé! Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását – magyarázták.

Hogy a pedagógusok éhbéren tartása, az oktatás színvonalának lezüllesztése hogyan van összhangban „a diákok érdekeivel” (hiszen többek között ezért polgári engedetlenkednek a pedagógusok), azt nem árulta el a belügy.

Kiemelték mindenesetre: a diákok, életkoruktól függetlenül, tanulni járnak az iskolákba, számukra „nem példamutató a jogszerűtlen magatartás” (vagyis a kiállás az érdekeikért – a szerk.).

A tárcához érkezett összesítés szerint november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

A Belügyminisztérium azt is tudatta: álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, és ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől.

Kapcsolódó hírek