Döbbenet: hónapról hónapra tengődik a magyarok 40 százaléka

A lakosság 61 százaléka legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül.

Lőrik Ágnes, a Szécsényi Gyerekesély Program tanodájának vezetője (b) nézi egy a program által támogatott fiatal lány füzetét a Nógrád megyei Nagylócon.
Lőrik Ágnes, a Szécsényi Gyerekesély Program tanodájának vezetője (b) nézi egy a program által támogatott fiatal lány füzetét a Nógrád megyei Nagylócon. Fotó: MTI/Komka Péter

A magyarok mindössze 31 százaléka érzi magát anyagi biztonságban, és 39 százalékuk rendelkezik legalább egy hónapra elég spórolt pénzzel – derült ki a Portfolio megbízásából, 1000 fő bevonásával készített közvélemény-kutatásból.

A felmérés rámutatott: a lakosság 69%-a nem igazán, vagy egyáltalán nem érzi magát anyagi biztonságban, a nők 41%-a, a 40-64 év közöttieknek pedig a 42%-a, valamint az alapfokú végzettségűek 44%-a látja ilyen drasztikusan a helyzetét.

A megkérdezettek 18%-a számolt be arról, hogy van fél évre elegendő anyagi tartaléka, 61 százalékuk viszont maximum egy hónapig bírná ki, ha elveszítené a jövedelemforrását. Hónapról hónapra élőnek mondta magát az alapfokú végzettségűek 56%-a és a nők 49%-a.

A válaszadók mintegy fele osztja azt a nézetet, hogy az anyagi biztonsághoz legalább kétévnyi megélhetéshez elég megtakarításra van szükség.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi életszínvonalon meddig tudnának megélni családostul a meglévő megtakarításból,

a megkérdezettek 40,7 százaléka mondta azt, hogy semeddig sem, hónapról hónapra élnek.

19,7 százalék maximum 1 hónapot, 13,3 százalék 1-3 hónapot ad magának, 8,5 százalék 3-6 hónapig, 7,3 százalék 6-12 hónapig tudna a felszínen maradni.

Az anyagi helyzetet firtató kérdések kapcsán a válaszadók 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább elégedett azzal, a túlnyomó többség, 70 százalék viszont elégedetlen. A válaszadók 22 százaléka szerint többet kellene spórolnia, 20 százalék szerint tudatosabban kellene megtakarítást választani, 13 százalék többet dolgozna, 23 százalék munkát váltana, 16 százalék pedig új végzettség szerzésével javítana a helyzetén.

Kapcsolódó hírek