Ijesztő: kiadta a KSH, hogy mennyire szálltak el az árak tavalyhoz képest

Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt 2020. november 11-én.
Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt 2020. november 11-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 42,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, a belföldi értékesítés árai 66,2, az exportértékesítésé 30,7 százalékkal emelkedtek – közölte az állami Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

A belföldi értékesítés árainak gyorsabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta – magyarázza a közlemény. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 2,5, az exporté 1,5, az ipari termelői árak pedig összességében 1,8 százalékkal nőttek.

A belföldi értékesítésen belül a feldolgozóiparban átlagosan 39,5,

az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) pedig 137 százalékkal emelkedtek az árak szeptemberben a tavaly szeptemberihez képest.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 90,0, a beruházási javakat gyártókban 18,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 35,9 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítésen belül a feldolgozóiparban 26,3, az energiaiparban a világpiaci árak drasztikus növekedése miatt 168 százalékos volt a drágulás.

Az év első kilenc hónapjában a belföldi értékesítés árai 47,4, az exportértékesítéséi 24,6, az ipari termelői árak pedig 32,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

Kapcsolódó hírek