Teljes körű uniós ellenőrzés alá vonták Magyarországot

Megállapították azt is, hogy Magyarországon nincsenek tisztességes választások.

Magyarország teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonásáról döntött az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) a jogállamiságot és demokráciát érintő, régóta fennálló problémák miatt – írja a hvg.hu a 46 tagot számláló Európa Tanács parlamenti testületének tájékoztatása nyomán.

Mint fogalmaztak, az október 12-én elfogadott országjelentés szerint a demokráciát és a jogállamiság magyarországi helyzetét érintő problémák „nagyrészt megoldatlanok maradnak”. Aggodalmuknak adtak hangot a 2020 óta hazánkban alkalmazott, veszélyhelyzet hirdetését lehetővé tevő különleges jogrend miatt. Úgy látják, az ilyen rendeleteknek „szigorúan szükségesnek, arányosnak és időben korlátozottnak kell lenniük”.

A határozat kitért a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvényekre is. A közgyűlés szerint az ilyen törvények alkalmazása a demokratikus rendszerek alapjait és a politikai pluralizmust is súlyosan korlátozza. Megállapították azt is, hogy

a jelenlegi választási keretek nem biztosítanak egyenlő feltételeket a tisztességes választások megtartásához.

Mindezek mellett a közgyűlés tudomásul vette azon 17 törvénymódosítást, melyet az Orbán-kormány szeptemberben sebtében hozott meg „az átláthatóság, a demokratikus működés elősegítéséért”. Egyúttal felkérték a magyar hatóságokat, hogy kérjék ki az Európa Tanács illetékes szakértőinek véleményét a változásokról.

A teljes körű ellenőrzés elrendelésével Magyarország Albániával, Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Bosznia-Hercegovinával, Grúziával, Moldovával, Lengyelországgal, Szerbiával, Törökországgal és Ukrajnával került egy közösségbe, akik szintén ezen folyamatot szenvedik el.

Az ellenőrzés magában foglalja a PACE illetékes jelentéstevőjének rendszeres látogatását az érintett országban, folyamatos párbeszédet a helyi hatóságokkal, valamint annak időszakos értékelését, hogy az adott tagállam betartja-e az Európa Tanács kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait.

Kapcsolódó hírek