Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Belföld

Mészáros Lőrinc a verseny nélkül elnyert állami megbízásokról: „Ezt minden magyar vállalkozó nevében kikérem magamnak”

Teljes körű uniós ellenőrzés alá vonták Magyarországot

Megállapították azt is, hogy Magyarországon nincsenek tisztességes választások.

RövidenRöviden

Magyarország teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonásáról döntött az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) a jogállamiságot és demokráciát érintő, régóta fennálló problémák miatt – írja a hvg.hu a 46 tagot számláló Európa Tanács parlamenti testületének tájékoztatása nyomán.

Mint fogalmaztak, az október 12-én elfogadott országjelentés szerint a demokráciát és a jogállamiság magyarországi helyzetét érintő problémák „nagyrészt megoldatlanok maradnak”. Aggodalmuknak adtak hangot a 2020 óta hazánkban alkalmazott, veszélyhelyzet hirdetését lehetővé tevő különleges jogrend miatt. Úgy látják, az ilyen rendeleteknek „szigorúan szükségesnek, arányosnak és időben korlátozottnak kell lenniük”.

A határozat kitért a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvényekre is. A közgyűlés szerint az ilyen törvények alkalmazása a demokratikus rendszerek alapjait és a politikai pluralizmust is súlyosan korlátozza. Megállapították azt is, hogy

a jelenlegi választási keretek nem biztosítanak egyenlő feltételeket a tisztességes választások megtartásához.

Mindezek mellett a közgyűlés tudomásul vette azon 17 törvénymódosítást, melyet az Orbán-kormány szeptemberben sebtében hozott meg „az átláthatóság, a demokratikus működés elősegítéséért”. Egyúttal felkérték a magyar hatóságokat, hogy kérjék ki az Európa Tanács illetékes szakértőinek véleményét a változásokról.

A teljes körű ellenőrzés elrendelésével Magyarország Albániával, Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Bosznia-Hercegovinával, Grúziával, Moldovával, Lengyelországgal, Szerbiával, Törökországgal és Ukrajnával került egy közösségbe, akik szintén ezen folyamatot szenvedik el.

Az ellenőrzés magában foglalja a PACE illetékes jelentéstevőjének rendszeres látogatását az érintett országban, folyamatos párbeszédet a helyi hatóságokkal, valamint annak időszakos értékelését, hogy az adott tagállam betartja-e az Európa Tanács kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait.

Ez is érdekelhet

Felfüggesztette a parlament a korrupciós ügybe keveredett szoci politikus mentelmi jogát

Az ügyészség úgy tudja, nem tűntek el iratok „az úgynevezett Völner-Schadl-ügyben”

Varga Judit arról, hogy Rogánék is szerepeltek a korrupciós ügy nyomozati irataiban: „Persze, magukat kihúzatták…”

Illegális bevándorlókat találtak az M7-es autópályán, egyikük elmenekült

Dőlnek a csontvázak? Nyomoznak a CÖF plakátkampányos cége ügyében

Magyar Péter: Orbán Viktor térde reszket