Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Magyarország is megszavazta az újabb EU-s szankciócsomagot

Miközben meg gőzerővel érkezik a szankcióellenes „nemzeti konzultáció”.

Magyarország is megszavazta az újabb EU-s szankciócsomagot
Fotó: Flickr/Lord Jim

A tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei elfogadták a következő, Oroszországot sújtó szankciós csomagot – írja az Eurológus, megjegyezve, hogy

az intézkedésekre Magyarország is igent mondott.

A szankciócsomag fontos elemeként emelik ki az olajszállítmányok esetében bevezetett ársapkát. Ez olyan szállítmányokat érint, melyek Oroszországból indulnak és valamely uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik, nem uniós országba, illetve valamely nyugati biztosítótársaság biztosítja a küldeményt. Az ársapka célja az orosz bevételek csökkentése mellett, hogy a szegényebb országok ne kapjanak drága energiát.

A szankciós csomaggal emellett többek között további orosz termékekre rendeltek el behozatali tilalmat, valamint bővítették a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek körét.

Hogy a mostani voksolással hogyan egyeztethető össze az elmúlt napokban belengetett, közpénzhegyeket elégető szankcióellenes nemzeti konzultáció, azt meg majd vélhetően megmagyarázzák a narancssárga beszélő fejek és a kormány altestében komfortos otthonra lelt propagandamédia.

A szavazás kapcsán mindenesetre Szijjártó Péter külügyér máris megnyilvánult. Facebook-oldalán azt írta, sikerült elérni, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések!

Hetek óta kőkemény vitákat vívunk Brüsszelben, keményen küzdünk annak érdekében, hogy Magyarország kivételeket kapjon…

Posted by Szijjártó Péter on Wednesday, October 5, 2022

Posztja szerint azt is elérték, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nem csak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben. Megjegyezte azt is, hogy Paks II. építése és Magyarország kőolajellátása biztonságban van.

Kapcsolódó friss hírek

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat

Benyújtotta a PedoFidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot