Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Kimondta az Európai Parlament: Magyarország nem demokratikus ország

Hanem választási autokrácia hibrid rezsimmel.

Újságírók várják Orbán Viktor miniszterelnököt (k) Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b).
Újságírók várják Orbán Viktor miniszterelnököt (k) Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

433 igen, 123 nem szavazat és 28 tartózkodás mellett nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament a Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus az Európai Unió alapértékeinek Orbán-kormány általi súlyos megsértéséről szóló jelentését, amivel azt mondják ki, hogy

Magyarország egy választási autokrácia hibrid rezsimmel.

A 24.hu cikke megjegyzi, a jelentés egy fontos politikai lépés az EP részéről, eddig ugyanis még nem fordult elő olyan, hogy egy uniós szerv Magyarországot nem demokratikus országnak nevezze.

Gwendoline Delbos-Corfield Judith Sargentinitől vette át a magyarországi demokrácia állapotával kapcsolatos jelentést az Európai Parlamentben, mely alapját képezte a Magyarország ellen indított hetes cikkely szerinti eljárásnak. A mostani jelentés lényegében egy frissített változata a 2018-asnak.

Többek között azt is taglalja, hogy rosszabb a helyzet hazánkban, mint négy éve, ezért pedig az Európai Bizottság és az Európai Tanács is felelős, mivel nem sikerült megfelelő határozottsággal fellépni. A jelentés a nevezett szervezeteket felszólítja, hogy legyenek határozottabbak és ne adjanak pénzt Magyarországnak.

A mostani jelentésnek nincs közvetlen következménye az Európai Bizottság és Európai Tanács tekintetében, viszont fontos politikai üzenetet hordoz.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt