Brutális, minden eddiginél több pénzt tartana vissza az Európai Bizottság, hogy Orbánék ne lophassák el

6400 milliárd forint kifizetését halaszthatják el, amíg kétséges, hogy hová kerül.

Orbán Viktor kormányfő (k), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO állam- és kormányfői kétnapos madridi csúcstalálkozójának második napján, 2022. június 30-án.
Orbán Viktor kormányfő (k), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO állam- és kormányfői kétnapos madridi csúcstalálkozójának második napján, 2022. június 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Korrupciós problémák miatt több milliárd, Magyarországnak szánt euró folyósítását blokkolhatja az Európai Bizottság – idézi a Telex a Reuters értesülését.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlamentben azt mondta, hogy befagyasztaná a „demokráciát károsító” tagországok támogatását. „Harcolnunk kell a demokráciáinkért. A korrupcióra szeretnék koncentrálni” – mondta Von der Leyen, bár Magyarországot konkrétan nem említette meg.

A Reuters szerint ugyanakkor a 2021-2027-es 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásnak akár 70 százalékát is blokkolnák, tehát 15,75 milliárd euró (6400 milliárd forint) kifizetését halaszthatják el.

A Telex megjegyzi, a korábban kiszivárgott hírek ennél kisebb összegekről szóltak, bár azok is komoly érvágást jelenthetnek a magyar gazdaságnak: akkor még csak 3500 milliárd forintos elvonásról lehetett hallani.

Hogy végül mekkora összeget tart vissza az Európa Bizottság, arról vasárnap hozhatnak döntést.

Kapcsolódó hírek