Gulyás: magán kezdi a spórolást a kormány, 18 fok lesz az állami intézményekben

Emellett „programok” indulnak szinte mindenre, amit érnek.

A kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami szerveknél és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Támogatják és el is fogják rendelni, hogy 18 fok legyen az állami intézményekben: mindenhol megpróbálnak úgy visszavenni az elhasznált gáz mennyiségéből, hogy körülbelül a 18 fokot tudják biztosítani – mondta.

Gulyás Gergely úgy indokolt, a kormány magán kezdi a takarékoskodást (nem röhögte el magát – a szerk.), amely azonban nem érinti a kórházakat és a bentlakásos szociális intézményeket.

A miniszter értékelése szerint egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátási helyzet, és az energiaárak emelkedése miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki. Egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a reményeket – mondta.

Program program hátán

Gulyás beszélt arról is, hogy a jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, amelyre hatósági árat fog megállapítani a kormány.

Szólt arról is, hogy szénprogramot is indítanak. A jelenlegi 50 ezerről akár 280 ezer tonnára is emelhető a kitermelés külszíni fejtés esetén, az ehhez szükséges lépéseket a következő napokban a kormány megteszi.

Gulyás Gergely a termelési láncok fenntartásával indokolta, hogy az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozásoknak támogatási programot dolgoznak ki a gázra és a villanyra.

Állította, hogy a távhő ára a lakossági fogyasztóknak nem változik. A kormány programot indít, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el – közölte a miniszter.

Kapcsolódó hírek