Fordulat: újraindulhat a kőolajszállítás a Barátság vezetéken

Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én.
Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. Fotó: MTI/Komka Péter

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat – közölte a társaság szerdán.

„A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le”

– olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

Kedden derült ki, hogy az Ukrtransznafta leállította a kőolaj tranzitját a Barátság olajvezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia irányába, mivel az orosz fél az európai szankciók miatt nem tudja teljesíteni a tranzitdíj kifizetését. A Mol felajánlotta, hogy fizetnek az oroszok helyett, egyúttal biztosította a lakosságot, hogy hetekre elegendő olajtartalékkal rendelkeznek.

Kapcsolódó hírek