Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Vészjósló: Szijjártó szerint „nem lesz probléma a tél folyamán a földgázellátással”

Vagyis bizonyára lesz, mivel az utóbbi időben tendenciózusan az ellenkezője történik mindannak, amit a kormány ígér.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai című beszélgetésen az esztergomi Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt) 2022. július 30-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai című beszélgetésen az esztergomi Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt) 2022. július 30-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ukrajnai háború nyomán előállt „tragikus helyzet minden aspektusára” – dobpergés! – csak a béke jelentheti a megoldást. Szijjártó Péter erről Esztergomban, az állami százmilliárdokkal kitömött fideszes káderképző, a Mathias Corvinus Collegium által rendezett MCC Feszt szombati zárónapján beszélt.

Szijjártó úgy látta, hogy a háború alapvetően meghatározza minden ország, így Magyarország bel- és külpolitikai mozgásterét. Állította: Magyarország elítéli a katonai agressziót, és az áldozat „pártján és oldalán áll”, valamint kiáll Ukrajna területi integritása mellett!

Szijjártó Péter ugyanakkor arról is magyarázott, hogy fenn kell tartani a kapcsolatot az oroszokkal, a többi között azért, mert Közép-Európában Oroszország realitás, továbbá a kommunikációs csatornák elvágása hátráltatja a diplomáciai rendezés lehetőségét.

A tárcavezető az energiaellátást ideológiai-filozófiai kérdés helyett „kőkemény fizikai realitásként” határozta meg. Azt mondta, hogy Európa évi 170 milliárd köbméteres földgázigényéből 8,5 milliárd köbmétert tesz ki Magyarországé. Ennek a mennyiségnek a beszerzése nem képzelhető el az orosz energiaforrások figyelembe vétele nélkül – jelentette ki.

Szijjártó Péter az őt oroszpártiságával szembesítő újságíróknak címezve feltette a kérdést: „mivel fogunk fűteni télen, ha én nem veszek gázt az oroszoktól?”.

A külügyminiszter szólt arról is, hogy a magyar gáztározók jelenlegi töltöttsége 30 százalékos, ami állítása szerint jobb, mint az európai átlag, azonban a kabinetnek további 732 millió köbméter gáz beszerzéséről kell gondoskodnia. Majd azt is kijelentette, hogy „Magyarországon nem lesz probléma a tél folyamán a földgázellátással”.

Ez azonban ad némi aggodalomra okot, lévén, hogy április óta gyakorlatilag minden ígéretnek a szöges ellentéte valósul meg, legutóbb pl. délután kapták hazugságon Hollik Istvánt, aki váltig állította, hogy „egészen biztosan” marad a benzinár-stop, majd a mai Kormányinfón jött a menetrendszerű megszorítás.

Kapcsolódó friss hírek

Orbán papagájjá változott, amikor Rogán korrupciós ügyéről kérdezték

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat