Belföld

Szentkirályi Alexandra videón számolt be róla, hogy rettentő ostoba

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Vészjósló: Szijjártó szerint „nem lesz probléma a tél folyamán a földgázellátással”

Vagyis bizonyára lesz, mivel az utóbbi időben tendenciózusan az ellenkezője történik mindannak, amit a kormány ígér.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai című beszélgetésen az esztergomi Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt) 2022. július 30-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai című beszélgetésen az esztergomi Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt) 2022. július 30-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ukrajnai háború nyomán előállt „tragikus helyzet minden aspektusára” – dobpergés! – csak a béke jelentheti a megoldást. Szijjártó Péter erről Esztergomban, az állami százmilliárdokkal kitömött fideszes káderképző, a Mathias Corvinus Collegium által rendezett MCC Feszt szombati zárónapján beszélt.

Szijjártó úgy látta, hogy a háború alapvetően meghatározza minden ország, így Magyarország bel- és külpolitikai mozgásterét. Állította: Magyarország elítéli a katonai agressziót, és az áldozat „pártján és oldalán áll”, valamint kiáll Ukrajna területi integritása mellett!

Szijjártó Péter ugyanakkor arról is magyarázott, hogy fenn kell tartani a kapcsolatot az oroszokkal, a többi között azért, mert Közép-Európában Oroszország realitás, továbbá a kommunikációs csatornák elvágása hátráltatja a diplomáciai rendezés lehetőségét.

A tárcavezető az energiaellátást ideológiai-filozófiai kérdés helyett „kőkemény fizikai realitásként” határozta meg. Azt mondta, hogy Európa évi 170 milliárd köbméteres földgázigényéből 8,5 milliárd köbmétert tesz ki Magyarországé. Ennek a mennyiségnek a beszerzése nem képzelhető el az orosz energiaforrások figyelembe vétele nélkül – jelentette ki.

Szijjártó Péter az őt oroszpártiságával szembesítő újságíróknak címezve feltette a kérdést: „mivel fogunk fűteni télen, ha én nem veszek gázt az oroszoktól?”.

A külügyminiszter szólt arról is, hogy a magyar gáztározók jelenlegi töltöttsége 30 százalékos, ami állítása szerint jobb, mint az európai átlag, azonban a kabinetnek további 732 millió köbméter gáz beszerzéséről kell gondoskodnia. Majd azt is kijelentette, hogy „Magyarországon nem lesz probléma a tél folyamán a földgázellátással”.

Ez azonban ad némi aggodalomra okot, lévén, hogy április óta gyakorlatilag minden ígéretnek a szöges ellentéte valósul meg, legutóbb pl. délután kapták hazugságon Hollik Istvánt, aki váltig állította, hogy „egészen biztosan” marad a benzinár-stop, majd a mai Kormányinfón jött a menetrendszerű megszorítás.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten