Novák Katalin: „ne azok járjanak jól anyagilag, akik nem vállalnak gyermeket”

A köztársasági elnök Brazíliáiból üzente meg, hogy a gyermektelenek kevesebbet érnek.

Novák Katalin fideszes köztársasági elnök fotósok előtt látványimádkozik.
Novák Katalin fideszes köztársasági elnök fotósok előtt látványimádkozik. Fotó: Facebook/Novák Katalin

A magyar családpolitika célja visszaadni a gyermekvállalás társadalmi megbecsültségét

– magyarázta a fideszes pártpolitikusból köztársasági elnökké lett Novák Katalin kedden az Academia Paulista de Letras rendezvényén Brazíliában, Sao Paulóban.

Novák a látogatásán ellamentált azon, hogy a magyar népesség száma 1981 óta minden évben csökken, ezért szükségessé vált ennek megállítása. Ahhoz, hogy megszülessenek a kívánt gyermekek és annyi gyermek szülessen a családba, amennyit a szülők szeretnének, olyan intézkedéseket kellett hozni, amelyek elősegíthetik ezt a folyamatot.

Vissza kellett adni a gyermekvállalás társadalmi megbecsültségét, el kellett érni, hogy ne azok járjanak jól anyagilag, akik nem vállalnak gyermeket

– folytatta a politikus, hozzátéve, mindezt a többi között adókedvezményekkel, hitelek csökkentésével, otthonteremtési támogatással, bölcsődei hálózat kiépítésével segíti Magyarország. Szükségét érezte, hogy kiemelje, a 2011-ben elfogadott (és azóta tízszer módosított – szerk.) alaptörvényben rögzítették azt is, hogy a házasság egy férfi és egy nő kölcsönös elhatározáson alapuló kapcsolata.

„Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában vagyunk világbajnokok”

– szellemeskedett a közmédia szerint Novák, hozzátéve, szeretnék „divattá tenni” a gyermekvállalást. Felhozta, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben kétszeresére emelkedett a házasságkötések száma, felére csökkent az abortuszoké, ezzel párhuzamosan pedig a gyermekvállalási kedv is folyamatosan növekszik.

Emlékeztetett arra is, hogy hétfőn megbeszélést folytatott Jair Bolsonaro vírusszkeptikus brazil elnökkel, akivel a fotósok kedvéért együtt lárványimádkozott azért, hogy az orosz-ukrán háború minél előbb véget érjen.

Kapcsolódó hírek