A kisvállalkozók megszorításáról szavaz ma a parlament, majd nyilatkozatban veszi védelmébe a multikat

De az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarakról szóló konferencia is téma lesz.

Orbán Viktor, Kósa Lajos, Kocsis Máté és Rogán Antal a parlament ülésén 2018. december 12-én.
Orbán Viktor, Kósa Lajos, Kocsis Máté és Rogán Antal a parlament ülésén 2018. december 12-én. Fotó: Bankó Gábor

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvényjavaslatot tárgyalja és fogadhatja el ma az Országgyűlés, amely dönthet a 2023-as költségvetés főszámairól, valamint politikai nyilatkozatban utasíthatja el a „Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes” politikai nyomásgyakorlást.

A katás vállalkozókra vonatkozó megszorítást tartalmazó törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentnek, hogy társadalmi egyeztetés nélkül, kedden már döntsenek is a százezrek életét, munkáját befolyásoló új szabályozásról, mely a tervek szerint szeptember 1-től életbe is lépne.

A gazdasági bizottság kezdeményezésére az Országgyűlés ugyanekkor politikai nyilatkozatban utasíthatja el a Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlást, vagyis az Európai Parlament múlt heti állásfoglalását a globális minimumadóval kapcsolatban.

Ez ugye az a téma, amely kapcsán a kormány szereti hangoztatni, hogy nem szabad bevezetni a – nagyvállalatokat, multikat érintő – globális minimumadót, mert támogatni kell a vállalkozásokat, hogy aztán a másik oldalról megnyomorítsanak, szembe köpjenek több százezer magyar katás kisvállalkozást.

A képviselők újraválaszthatják ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjává Kardkovács Kolost is, aki 2016 óta tagja a testületnek.

A határozathozatalokat követően tárgyalják azt a törvényjavaslatot, amely alapján az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás részes feleinek nyolcadik konferenciáját szeptember 26-30. között rendezhetik meg Budapesten. A tanácskozást a koronavírus-járvány miatt halasztották el 2021 októberéről erre az időpontra.

Megvitatják a Magyarország és Szerbia közötti, a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodást.

Szerepel a napirenden a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott, a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat is. A sürgősséggel tárgyalt javaslat értelmében a megyei kormányhivatalok a jövőben vármegyei kormányhivatalok lesznek.

Kapcsolódó hírek