Bűnügy

Vízbe akartak fojtani egy rendőrt Oroszlányban

Bulvár

Koncz Gábor elárulta, hogy miért rajong egyre jobban Orbán Viktorért

Belföld

Magyar Péter megint leleplezéssel fenyegetőzik

Gyakorlatilag megszűnik a KATA: csak magánszemélyektől jöhetne bevétel a kormány törvényjavaslata alapján

A javaslat szerint nem reális, nincs olyan, hogy vállalkozók másik vállalkozóknak szolgáltatnak.

Varga Mihály
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a Becsei Andrással, a Magyar Bankszövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2020. április 9-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

A kormány hétfőn benyújtotta az Országgyűlésnek az új kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvényt – írja a 444.hu a Pénzügyminisztérium közleménye nyomán.

A Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat értelmében a legjelentősebb változás az lenne, hogy az új szabályok értelmében a katásoknak csak magánszemélyektől származhatna bevétele, vagyis a Pénzügyminisztériumban úgy gondolják, hogy pl. egy duguláselhárító vagy zárszerelő is adócsaló – de legalábbis visszaél a katával –, amikor egy céghez száll ki elvégezni egy munkát.

Hogy, hogy nem azonban egyetlen kivételt megenged a törvényjavaslat: a taxisok továbbra is számlázhatnának vállakozások felé.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a kormány a katát továbbra is az alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formának szánja a legkisebb vállalkozásoknak, és az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították.

Hogy akkor miért nem ezt a problémát kezelték, ahelyett, hogy az új megkötéssel gyakorlatilag csak egy szűk – értéket, innovációt nem teremtő – réteg (pl. körmösök, kozmetikusok, fodrászok) számára marad opció ez az adózási forma, azt nem tudni.

Az sem világos, hogy a havi 50 ezres adótételt miért hagyja továbbra is változatlanul a törvényjavaslat, hiszen eddig a másik fő kritika a katával szemben az volt, hogy az összeg évek óta nem követte sem az inflációt, sem a béremelkedést.

Ami biztos, hogy a kormány gyorsan elfogadtatná az új szabályokat: amennyiben az Országgyűlés még a nyáron megszavazza, az új kata szabályai már szeptember 1-én hatályba lépnek – nyilván ez meg a kiszámítható, tervezhető gazdaságpolitika jegyében.

Ez is érdekelhet:
Halálra gázoltak egy férfit a Budapest Parknál

Kapcsolódó hírek

Hidegfront érkezik, már látszik, mikor enyhülhet a hőség

Nyomoz a rendőrség, szexuális erőszak történhetett az RTL műsorában, a csatorna megpróbálta elhallgatni

Varga Mihály most jelentette be: rengeteg pénz érkezett Magyarországra az uniótól

Tele vannak pénzzel a magyarok, rengeteg állampapírt vásároltunk

Folytatni kell a „fegyelmezett” fiskális politikát, mondta Varga Mihály, miután tavaly gyakorlatilag havonta összeomlott a költségvetés

Fel akarta robbantani a Pénzügyminisztériumot egy férfi, börtönbüntetésre ítélték

Orbán embere az elszegényítő, elherdált 2023-as év után bemondta: „jó pályán vagyunk”

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Varga Mihály úgy tudja, a magyar gazdaság idén visszatér a tartós növekedési pályára