Felmérés: egyre kevesebb magyar tartja agressziónak Putyin háborúját

A megkérdezettek 25 százaléka szerint Oroszország csak védekezik.

Romok egy találatot ért épület mellett Kijevben.
Romok egy találatot ért épület mellett Kijevben. Fotó: Kolesnik Yevgeny/UNIAN

Március elején még a magyarok 64, újabban viszont már csak az 56 százaléka tartja agressziónak Ukrajna Oroszország általi lerohanását – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből.

Nem ez az egyetlen változás: a megkérdezettek 25 százaléka szerint Oroszország csak védekezik a „különleges katonai művelet” néven emlegetett pusztításban. Ez az arány március elején még 15 százalék volt, igaz, március végén felment 28 százalékra is.

Putyin akcióját a fideszesek csupán 42, míg az ellenzéket támogatók (a Kutyapárt és a Mi hazánk nélkül) 85 százaléka véli „inkább agresszió”-nak.

A felmérésből kiderült az is, hogy a magyarok 72 százaléka nem támogatna olyan, Oroszország elleni szankciót, mely miatt többet kellene fizetni az energiáért. Az Orbán-hívek között 93 százalék, a Mi Hazánk táborában 73 százalék ez az arány. Az ellenzéki szavazók közül viszont csak 34 százalék ért ezzel egyet, 44 százalékuk szerint támogathatók a szankciók, ha csak kicsivel drágul az energia, további 17 százalék szerint pedig akkor is, ha ennél jobban megéreznék az intézkedések hatását.

A közvélemény-kutatás szerint összességében nőtt azok száma, akik elégedettek a kormány eddigi, a háborúra adott reakcióival.

Kapcsolódó hírek