Belföld

Magyar Péter: nem jött be a megafonos lejáratás, „készülnek a hamisított rendőri jelentések”

Belföld

Ismét megszólalt Magyar Péter: a nemzetbiztonsági bizottság elnökével egyeztetett

Baleset

Mi történt? Holttestet találtak túrázók a Börzsönyben

Szijjártó barátja arról hablatyolt: Hitler zsidó származású volt; Jeruzsálemben bekérették az orosz nagykövetet

Izrael külügyminisztere azt javasolta az oroszoknak, nyissanak ki egy történelemkönyvet.

RövidenRöviden
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Fotó: Flickr/Foreign, Commonwealth & Development Office

Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét, miután a Szijjártó Pétert barátságrenddel kitüntető Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Adolf Hitler zsidóságáról magyarázott.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter megbocsáthatatlan, botrányos kijelentésnek minősítette Lavrov állításait, miszerint „Hitlerben volt zsidó vér”, és „a legnagyobb antiszemiták zsidók”.

Az orosz külügyminiszter egy olasz televízióban azt hangoztatta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben Adolf Hitler náci vezérhez hasonlóan „zsidó vér folyik”. Lavrov azt is felvetette: „Zelenszkij? A legnagyobb antiszemiták a zsidók, még Hitler is zsidó származású volt”.

„Ez egy megbocsáthatatlan, botrányos kijelentés, szörnyű történelmi tévedés, és bocsánatkérést várunk” – hangsúlyozta válaszul Lapid.

„A zsidók nem öngyilkosok lettek a holokausztban. A nagyapámat nem a zsidók ölték meg, hanem a nácik. Azt mondani, hogy Hitler zsidó származású, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a zsidók magukat gyilkolták a holokausztban. A holokauszt ügyeiben nem vagyunk elnézők”

– közölte az izraeli külügyminiszter.

Lapid a Twitteren bejelentette, hogy az orosz nagykövetet „nehéz beszélgetésre” hívták a külügyminisztérium közel-keleti részlegének vezetőjéhez, de tartózkodott attól, hogy megrovásként definiálja ezt, és megjegyezte, hogy ő maga nem lesz jelen a találkozón.

„Először is javítsák ki tévedésüket, és nyissanak ki egy történelemkönyvet. Nem csak külügyminiszterként, hanem a budapesti gettóban raboskodó édesapám fiaként is zavar. Nem a zsidók, hanem a nácik küldték oda. A nácik üldözték a zsidókat és megöltek hatmillió zsidót. Az ukránok nem nácik, csak a nácik voltak nácik, csak ők foglalkoztak a zsidó nép szisztematikus kiirtásával” – jelentette ki Lapid, akinek édesapja, Tomi Lapid túlélte a holokausztot, majd Izraelben miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter is volt.

„Izrael az első pillanattól kezdve azt mondta, hogy elítéli az inváziót. Izrael megszavazta Oroszország elítélését az ENSZ-ben, felfüggesztését az Emberi Jogi Tanácsban, és az egyetlen ország volt, amelynek Ukrajnán belül tábori kórházat működtetett” – emlékeztetett az izraeli külügyminiszter.

„Néha nem csak az érdekek, hanem az álláspontok alapján születnek a megfontolások, különösen, ha olyan kérdésről van szó, mint a holokauszt vagy az orosz külügyminiszter efféle kijelentései. A politika nem csak érdekeket, hanem értékeket is jelent. Azon országok közé tartozunk, melyek szerint Oroszországnak nem lett volna szabad megtámadnia Ukrajnát” – tette hozzá Lapid a ynet stúdiójában.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Meghalt Alekszej Navalnij, Putyin legfőbb bírálója

Putyin súlyos dolgot állít, ezen sok minden múlhat

Meghalt egy magyar túrázó Szlovéniában

Novák Katalin Katarban lófrál, miközben idehaza a szélnek eresztett pedofilpártolója miatt áll a bál

Vlagyimir Putyin megerősítette, hogy indul a 2024-es oroszországi elnökválasztáson

Most érkezett: lezuhant egy orosz katonai szállítórepülőgép 65 ukrán hadifogollyal a fedélzetén