Szijjártó úgy kicsicskította a magas lovon ülő Brüsszelt, hogy Moszkva adja a másikat

Most, hogy Magyarország négy évre megint rendben van, a külügyminiszter a Nyugat-Balkánért is elkezdett aggódni.

Elfogadhatatlanul lassú a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja, ami stratégiai hiba, illetve káros a regionális stabilitás szempontjából is, ezért Magyarország ismét a folyamat felgyorsítására szólítja fel Brüsszelt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bosznia-Hercegovinában, a Mostari Nemzetközi Vásár megnyitóján.

„Mi, akik Közép-Európában élünk, értjük és átérezzük a nyugat-balkáni térség integrációs folyamatának fontosságát. Sajnáljuk, hogy az EU egyes tagállamai és a brüsszeli intézmények esetében ez a megértés nem mindig teljes”

– igazított el a putyinista külügyér, hozzátéve,

„itt az ideje, hogy megüzenjük Brüsszelnek, hogy le kell szállni a magas lóról, és elég a nagyképű nyilatkozatokból”!

Szijjártó ezek után, a nagyképűség hibájába távolról sem esvén emlékeztetett a vasárnapi negyedik kétharmadra, az úgynevezett „fölényes győzelemre”, mely szerinte megerősíti a nemzeti érdek érvényesítésére épülő, kölcsönös tiszteletre alapozott, szuverén külpolitika legitimitását is.

Ennek fókuszában hangsúlyosan szerepel a Nyugat-Balkán és Magyarország közötti együttműködés erősítése, illetve a térség integrációjának felgyorsítása. A kormány álláspontja szerint Szerbiát haladéktalanul fel kell venni az EU-ba, Bosznia Hercegovinának pedig meg kell adni a tagjelölti státuszt – fogalmazott.

„Ezt az álláspontunkat a jövőben még határozottabban fogjuk képviselni ezzel a választási győzelemmel a hátunk mögött” – fenyegetett Szijjártó, a szerény.

Kapcsolódó hírek