Lemondatnák Szijjártót, miután kiderült: orosz hekkerek ki-be járnak a Külügyminisztérium rendszerében

„Nem állhat a Külügyminisztérium élén olyan ember, aki tudatosan kiszolgáltatta az országot orosz érdekeknek.”

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjutalmazza Szijjártó Péter magyarországi barátját.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjutalmazza Szijjártó Péter magyarországi barátját. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Lemondásra szólította fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az ellenzéki pártszövetség, miután a Direkt36 oknyomozóportál kedden megírta:

az orosz titkosszolgálat évek óta gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a Külügyminisztérium teljes informatikai rendszeréhez.

Az ellenzéki pártszövetség azt írta: a napvilágra került információk alapján az „oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a kormány dolgozószobáiban”.

Orbán Viktor tudatosan szolgáltatta ki Magyarországot Oroszországnak nemcsak egy hosszú távú gázszerződéssel, Paks II. gigahitelével, hanem orosz kémek Budapestre telepítésével és „a magyar kormány kibervédelmének szándékos leépítésével”, és a miniszterelnök „ezért gátolja most is” az egységes európai fellépést Oroszországgal szemben, Szijjártó Péter pedig ezért kapott kitüntetést „Putyin jobbkezétől, Szergej Lavrovtól” – írták.

Közölték: az ellenzéki összefogás pártjai szerint Szijjártó Péternek le kell mondania a külügyminiszteri pozícióról, „nem állhat a Külügyminisztérium élén olyan ember, aki tudatosan kiszolgáltatta az országot orosz érdekeknek”, emellett Magyarországról azonnali hatállyal ki kell utasítani az orosz „kémbankot”.

Magyarország védelmi képességének megerősítésében és az orosz befolyás visszaszorításában azonban a valódi megoldást a kormányváltás hozhat; április 3-án arról is szavazunk: „Putyin vagy Európa, Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke” – írták.

Kapcsolódó hírek