Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Bakondi György leszögezte, hogy jól látható különbség van migráns és menekült között

A végén még nem fogják érteni a Fidesz-szavazók, hogy most akkor kit kell utálni és kit nem.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója "Az ünnepek alatt is védik a határt a katonák és rendőrök" címmel tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetirodán 2020. december 23-án.
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója "Az ünnepek alatt is védik a határt a katonák és rendőrök" címmel tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetirodán 2020. december 23-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Eddig 104 ezren érkeztek Ukrajnából, és közülük több mint 80 ezer ember lehet olyan, aki kifejezetten a háborús veszély miatt jött Magyarországra – mondta szerdán az M1 propagandacsatornán Bakondi György, a miniszterelnök békeidőben migránsozós főtanácsadója.

Szavai szerint Lengyelország után Magyarországra érkezik a legtöbb ukrajnai menekült az oroszok által lerohant és egyre súlyosabb háborús pusztítást átélő Ukrajnából, az ő ellátásuk, elhelyezésük fontos karitatív feladat. Ugyanakkor a magyar állam Kárpátalján is segít: „soha nem látott nagyságrendű” benzint és élelmiszert juttattak ki – állította.

„Magyarország újra szembekerült egy olyan feladattal, amelyet egyszer már a délszláv háborús időszakban kipróbált, gyakorolt és elsajátított, csak itt egy jóval nagyobb nagyságrendről van szó” – fogalmazott Bakondi, megjegyezve: az ENSZ előrejelzése szerint a háború miatt csak Magyarországra több mint 250 ezer menekült érkezhet.

Jól látható, hogy mi a különbség a menekültek és a migránsok között

– lamentált a főtanácsadó, majd részletekbe menően, már-már természettudományos igényességgel próbálta bizonygatni, hogy akik most jönnek, azok miért mások, mint azok a menekültek, akik ellen korábban ő és a kormánya éveken át uszított.

Mint mondta, a menekültek

  • okmányokkal,
  • a hatóságokkal együttműködve,
  • tényleges veszély elől érkeznek
  • ideiglenes védelem céljából,

míg a migránsok bizony

  • ismeretlen identitásúak,
  • ismeretlen állampolgárságúak
  • és nem ismert céllal akarnak bejutni Magyarországra
  • embercsempész bandák támogatásával.

Bakondi arra is kitért, hogy 2022-ben eddig állítólag 24 600 határsértőt tartóztattak fel a déli határon és több mint 200 embercsempész ellen indítottak eljárást.

Az MTI híre szerint a „belbiztonsági főtanácsadót” ma a Kossuth rádióban is beszéltették, ott azt magyarázta, hogy minden olyan határátkelőhelyen, amelyeken keresztül az ukrán menekültek érkeznek, a feladat ugyanaz: hosszabb várakozás nélkül tudjanak belépni és megkapják a megfelelő ellátást. Ugyanakkor a magyar hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket, hogy kiszűrjék azokat az embereket, akik veszélyt jelenthetnek a belső biztonságra.