Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Tanításra kötelezik a református hitoktatókat a sztrájk idején

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának volt lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke megáldja Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét, a Zsinat lelkészi elnökét az egyházkerület püspökszentelő istentiszteletén pünkösdhétfőn a nagykőrösi református templomban 2021. május 24-én.
Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának volt lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke megáldja Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét, a Zsinat lelkészi elnökét az egyházkerület püspökszentelő istentiszteletén pünkösdhétfőn a nagykőrösi református templomban 2021. május 24-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

A református hittanoktatóknak a hétfői figyelmeztető pedagógussztrájk idején is ragaszkodniuk kell a hétfői hit- és erkölcstan órák megtartásához – derül ki a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda irodavezetőjének leveléből, amelyből a 24.hu idézett.

Papp Kornél a református hittanoktatókat és hitoktatásban érintett lelkészeket iránymutatással is ellátja:

„az országgyűlési választások közeledtével a baloldali pártok a szakszervezetek (PSZ, PDSZ) közreműködésével – a választási kampány részeként – az állami iskolák pedagógusait befolyásolja”

– írja az egyházi irodavezető, a sztrájkot törvénytelennek és politikai manipulációnak nevezve.

Papp Kornél szerint az egyház úgy tudja, az állami iskolák hitoktatókat akarnak beosztani gyermekfelügyeletre hétfőn, ez azonban egyet jelentene azzal, hogy a „törvénytelenül sztrájkolókkal” együttműködnének. A bírósági végzés szerint egyébként törvényes a sztrájk.

A lap rákérdezett az illetékeseknél, hogy az egyházi tisztviselő személyes véleményét vagy az egyház hivatalos álláspontját írta-e meg, továbbá arra is kíváncsiak voltak, hogy mely szervezeteket tartanak „baloldalinak”. A Magyar Református Egyház Kommunikációs Szolgálata a 24.hu kérdéseire azt közölte,

„az Oktatási Iroda vezetője saját hatáskörben küldte el a Magyarországi Református Egyház alkalmazásában álló hittanoktatóknak”.

Azt is kijelentették, munkatársuk kötelességének tett eleget, amikor levélben tájékoztatta a hittanoktatókat a január 31-re tervezett sztrájk jogellenességéről. A sztrájk szervezőinek politikai minősítésére nem volt felhatalmazása – közölte az egyház kommunikációs szolgálata.

Kapcsolódó friss hírek