Belföld

Sorban szavaznak az idősotthonba bejelentett venezuelaiak az I. kerületben, a telefonjukon ott a fideszes eligazítás spanyolul

Belföld

Elege lette a szülőknek a háborús plakátokból Orosházán

Baleset

Durva baleset történt az M3-ason, ketten meghaltak

Az ellenzék Varga Judit lemondását követeli a vesztegetéssel gyanúsított fideszes államtitkár miatt

Varga Judit igazságügyi miniszter.
Varga Judit igazságügyi miniszter. Fotó: Facebook/Varga Judit

Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását sürgették közös keddi sajtótájékoztatójukon ellenzéki politikusok, miután kiderült: a fideszes Völner Pál államtitkár annyira eltaktikázhatta magát, hogy még a Polt Péter vezette ügyészség sem volt rest hivatali vesztegetéssel meggyanúsítani.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese a kormány legsúlyosabb korrupciós botrányának nevezte a történteket, hozzátéve,

az ügyben felmerül, hogy éppen az az államtitkár keveredett hivatali visszaélési ügybe, „aki másokat figyeltetett meg és hallgatott le”.

Varga Judit szerepét is vizsgálni kell, hiszen a miniszter adott engedélyt államtitkárának a megfigyelések szentesítésére, valamint a végrehajtókkal kapcsolatos ügyek kezelésére – mondta, jelezve: a parlament mentelmi bizottságának alelnökeként kezdeményezi, hogy minél hamarabb üljön össze a testület, ezzel is segítve az igazság minél gyorsabb kiderülését.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt: ez az ügy arról tesz tanúbizonyságot, hogy „a Fidesz rendszere menyire velejéig korrupt, és mennyire csak a hatalomról és a pénzről szól”. Hozzátette: „politikai értelemben megszűnt létezni” az igazságügyi tárca, hiszen amíg a miniszter nem mond le, „addig Magyarországon Igazságügyi Minisztériumról nem beszélhetünk”.

Nunkovics Tibor (Jobbik) országgyűlési képviselő – aki az ellenzék jelöltjeként Völner Pál eddigi körzetében indul a jövő tavaszi országgyűlési választáson – lemondásra szólította fel a kormánypárti politikust parlamenti mandátumáról, mondván, méltatlanná vált arra. Ez az ügy is jól mutatja, hogy 2022-ben Magyarország és minden magyar ember érdekében kormányváltást kell kiharcolnunk, el kell számoltatnunk ezt a velejéig korrupt rendszert; és el is fogjuk számoltatni – jelentette ki.

Szakács László (DK) országgyűlési képviselő szerint „ebben az államban egy ilyen magas tisztséget betöltő ember, aki egyébként kulcsfigutája a Pegasus-ügynek is,

semmi esetre sem kerülhetett volna az ügyészség látókörébe, ha ezt Orbán Viktor nem engedélyezi”.

Jelezte: pártja részletes tájékoztatást kér a kormánytól, például arról, mióta tudnak ezekről az ügyekről vagy arról, hogy más kormánytagok is érintettek lehetnek-e a történtekben, illetve hogy Varga Judit „valaha fogadott-e el kenőpénzt Völner Pál államtitkártól”.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője is arról beszélt: az igazságügyi miniszternek le kell mondania, ha nem tudott róla, hogy helyettese kenőpénzeket kapott, akkor azért, ha tudott, akkor pedig bűnrészesként. Az elmúlt hónapokban kiderült, hogy a Fidesz játékszerként kezeli a titkosszolgálatokat – jelentette ki, hangsúlyozva, „a titkosszolgálat nem játék”, hanem az ország biztonságának egyik legfőbb garanciája.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője is Varga Judit lemondását szorgalmazta, hiszen „egy miniszter felel mindenért, ami az adott minisztériumban történik”, itt pedig „egy megvesztegethető államtitkárt bíztak meg a lehallgatásokkal”, ami a tárcavezető alkalmatlanságát mutatja.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nyugat-magyarországi regionális koordinátoraként Bana Tibor független képviselő jelezte: az MMM elkötelezett a korrupció elleni fellépés iránt, és támogatja, hogy Völner Pál mondjon le parlamenti mandátumáról is. Hozzátette: az egyesült ellenzék célja az, hogy a jövő évi választás után vagy ne legyen ilyen ügy, vagy ha mégis történik ilyen, annak hathatós, érdemi és gyors következménye legyen.

Völner egyelőre tagad

Völner Pál jogi képviselője a nap folyamán azt közölte az MTI-vel: ügyfele kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről. Jelezte: Völner Pál nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, „államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el”, mindenben együttműködik a nyomozó hatósággal, kihallgatása céljából bármikor rendelkezésre áll.

Ez is érdekelhet: Egy 26 éves nő halt meg Berenténél történt balesetben

Kapcsolódó hírek

Dézsi Csaba András nem nyugszik, ő is újraszámoltatná a szavazatokat

Orbán újabb elképesztő sületlenséggel hergel a rádiójában

Navracsics Tibor úgy tudja, Magyarország jól használja fel az uniós pénzeket

Felfüggesztette a parlament a korrupciós ügybe keveredett szoci politikus mentelmi jogát

Idén a tavalyinál is drágább lehet az augusztus 20-ai tűzijáték

Dömötör Csaba, miután szétlopták az EU-forrásokat: nem ilyen Európai Unióról álmodtunk

Keményen felkérdezték a parlamentben a tovább magyarázkodó Polt Pétert

Lopnak ma is: 76 fős lelátót kap 172 millió forintért egy megye II-es csapat

Jachtot vásárolt a kalocsai KDNP-s polgármester 79 éves édesanyja

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!